Totalni nadzor: Kinezi mogu prepoznati osobe po načinu hoda

U Kini se koristi tehnologija koja ljude može prepoznati po načinu njihovog kretanja i oblika tijela – učinkovita je čak i kada osoba pokrije glavu i lice.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.11.2018. / 16:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedan od načina na koji se mogu prevariti nadzorne kamere koje identificiraju lica osobe jest, naravno, skrivanjem lica tako da računala ne mogu saznati o kojim je osobama riječ. No, u Kini se više niti prekrivanje lica ne možete sakriti od nadzora, jer je u ovoj zemlji počela primjena tehnologije koja osobe može prepoznati po načinu na koji se kreću i na temelju oblika njihovog tijela.

Ovaj softver, baziran na big data i umjetnoj inteligenciji policija koristi na ulicama Pekinga i Šangaja i ljude može prepoznati na udaljenostima i do 50 metara, čak i kad su okrenuti leđima kameri, što je velika prednost u odnosu na tehnologije prepoznavanja lica.

Za prepoznavanje ljudi nije potrebna nikakva suradnja policije s ljudima koje žele prepoznati i softver se ne može zavarati šepanjem, promjenom načina hoda i slično jer, kako je u razgovoru za kineske medije rekao izvršni direktor kompanije Watrix Huang Yongzhen koja razvija ovu tehnologiju, sustav analizira cijelo tijelo i njegove posebnosti, a ne samo određene specifičnosti u kretanju.

Ovu tehnologiju ne istražuju, odnosno ne razvijaju samo Kinezi, već godinama na njoj rade znanstvenici iz SAD-a, Velike Britanije i Japana. Softver izdvaja siluetu osobe s videozapisa (treba napomenuti kako nisu potrebne nikakve posebne kamere, već klasične nadzorne kamere), analizira njen izgled i pokrete te stvara model načina na koji osoba hoda, a softver još ne radi u stvarnom vremenu, već je prvo potrebno uploadati snimljeni video u program, a analiza sat vremena videa traje desetak minuta.

U Kini, u kojoj privatnost i nije najvažnija stvar na svijetu te je situacija sa zaštitom osobnih podataka drugačija nego u Europi ili SAD-u, policija razvija nacionalni sustav nadzora kamerama koje će pratiti sve što se događa po gradovima i moći će prepoznati ljude na snimkama. Korištenje biometrije i prepoznavanja lica jedan je od načina za održavanje društvene stabilnosti i upravljanja društvom te je riječ o nezaustavljivom trendu u toj zemlji, komentirali su na Associated Pressu.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti