Kamion? Taksi? Mobilni hotel? Toyotino novo vozilo može biti – sve to

Toyotin koncept veoma je zanimljiv, ali i povlači sa sobom mnogo pitanja.

Martina Čizmić | 10.01.2018. / 10:17

Toyota e-Palette (Foto: Toyota) (Foto: Toyota)

Toyota je iznenadila na sajmu CES 2018 kad je predstavila svoju viziju mobilnosti u budućnosti.

Najviše pozornosti privukao je njihov koncept e-Palette koji predstavlja potpuno automatsko vozilo na baterije, a koje se može prilagoditi trenutnim potrebama korisnika. Tako e-Palette može biti i kamion, i taksi, ali i mobilni hotel.

Vozilo ima otvorenu unutrašnjost koja se prilagođava trenutnim potrebama. Tako u trenu može iz teretnog vozila postati autonomno vozilo za prijevoz putnika ili pak prodajno vozilo.

Izvana e-Palette izgleda poput futurističkog miniautobusa, ali bez prednjeg stakla ili vozača.

Softver se temelji na otvorenom kodu koji omogućuje korisnicima da sami instaliraju svoj automatski sustav upravljanja i korištenja vozila.

Moj je cilj pretvoriti Toyotu iz automobilske kompanije u kompaniju koja se bavi mobilnošću. Naši konkurenti više nisu samo proizvođači automobila. O tvrtkama poput Googlea, Applea i Facebooka razmišljam tijekom noći, istaknuo je na predstavljanju Akio Toyoda.

Toyotin koncept veoma je zanimljiv, ali i povlači sa sobom mnogo pitanja. Od toga kako zakonski regulirati korištenje vozila koje može mijenjati svoju namjenu do toga kako riješiti potencijalne probleme gužve na cestama.

U svakom slučaju, bit će zanimljivo vidjeti hoće li ovaj Toyotin koncept i zaživjeti, barem kao lako prijevozno sredstvo u središtima gradova.

Toyota e-Palette (Foto: Toyota) (Foto: Toyota)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti