Tračak nade, ali istraživanja se moraju nastaviti: Eksperimentalni lijek za koronavirus pokazao odlične rezultate

Od 113 pacijenata s težim oblikom bolesti COVID-19 dvoje je preminulo, no većina njih otpuštena je iz bolnice prije nego što su se doktori nadali.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.04.2020. / 11:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako trenutačno nema lijeka za COVID-19, na brojnim se lokacijama provode testiranja nekoliko lijekova koji bi mogli pomoći u izlječenju te bolesti koja svakodnevno uzima tisuće života diljem svijeta. Među lijekovima koji imaju potencijal u liječenju koronavirusa nalazi se i remdesivir, što je još u veljači utvrdila i Svjetska zdravstvena organizacija.

Slika nije dostupna Preboljeli zarazu koronavirusom a da to nisu znali? Studija sugerira da tri posto Nizozemaca već ima antitijela na koronavirus

No da bi se od potencijalnog lijeka dobio službeni lijek, potrebno je puno vremena i testiranja, a testiranja remdesivira već se neko vrijeme provode na 152 lokacije diljem svijeta. Među inim, testiranja se provode i u sveučilišnoj bolnici u Chicagu, a ovaj tjedan u javnost su procurile informacije o prvim rezultatima koji itekako bude nadu u uspješnost tog lijeka. Remdesivirom je tretirano 113 pacijenata s težim oblikom bolesti COVID-19, a iako su dvije osobe preminule, većina njih otpuštena je iz bolnice prije nego što su se doktori nadali.

Na novinarske upite iz kompanije Gilead Sciences, koja je razvila taj lijek, kažu kako je na temelju dosadašnjih rezultata prerano donositi zaključke testiranja te se svi podaci moraju dobro analizirati. Sličan komentar imali su i iz bolnice iz Chicaga, iz koje upozoravaju da je riječ o nepotpunim podacima kliničkog testiranja koje je i dalje u tijeku, zbog čega je istraživanje još nepotpuno i ne može se koristiti za donošenje nekih zaključaka. Usprkos tome, dionice Gilead Sciencesa jučer su porasle za 16 posto.

Slika nije dostupna Smrtonosna kombinacija: Demencija, srčane bolesti i COVID-19

Krajem ovog mjeseca Gilead Sciences trebao bi imati rezultate treće faze testiranja na pacijentima s težim oblikom COVID-19 te dodatne rezultate tijekom svibnja. Nadamo se da će i ti rezultati biti pozitivni, a lijek učinkovit kao što se pokazalo i testiranje u bolnici  u Chicagu, no treba napomenuti kako u istraživanju nisu korištene kontrolne grupe, odnosno pacijenti tretirani placebom, kao što je i broj tretiranih pacijenata bio mali.

Na to upozorava i Brian Abrahams iz RBC Capital Marketsa, koji kaže da iako rezultati izgledaju obećavajuće i pokazuju da postoji potencijal remdesivira za liječenje određenih pacijenata zaraženih virusom SARS-CoV-2, i dalje postoje velika ograničenja pri kontekstualizaciji i interpretaciji podataka.

Izvor: NY Times
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti