Traje istraga protiv Googlea zbog prikupljanja podataka korisnika Androida

Iz Oraclea optužuju Google za prikupljanje informacija o pretragama i pregledavanju internetskih stranica te o lokacijama korisnika Androida.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.05.2018. / 08:11

Android (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Je li na pomolu novi skandal sa zaštitom podataka korisnika? Nakon Facebooka, na udaru regulatornih tijela sada se našao Google te u Australiji traje istraga o Googleovu prikupljanju podataka milijuna korisnika telefona koji rade na Androidu. Australskom regulatornom tijelu za zaštitu korisnika i konkurentnosti Oracle je nedavno prijavio Google koji, prema njihovim navodima, prikuplja informacije o svim pretragama i pregledavanju internetskih stranica na telefonima koji rade na Androidu te podatke o lokaciji korisnika.

Podaci o lokaciji prikupljaju se čak i kada su lokacijski servisi isključeni i kada u telefonima nema SIM kartica, i to zahvaljujući korištenju informacija poput IP adresa, pristupnih točaka za Wi-Fi i informacija s mobilnih tornjeva i antena. Čak se spominje i barometar u telefonima preko kojeg bi Google mogao znati na kojem se katu u višekatnicama nalaze korisnici Androida.

Osim očite povrede privatnosti korisnika koji, naravno, nisu svjesni što sve Google skuplja i zna o njima, iz Oraclea tvrde kako prijenos tih podataka Googleu – također bez ikakva znanja, plaćaju sami korisnici te se ukupan trošak navodno mjeri u milijunima.

Istraga će pokazati jesu li ovi navodi Oraclea istiniti, a ekipa iz Googlea već je na njih reagirala te su medijima objasnili kako korisnici sami daju privolu za prikupljanje podataka i da za prijenos tih podataka ne plaćaju ništa.

Kažu kako informacije o lokacijama pomažu Googleu u predviđanju informacija koje bi korisnicima mogle biti jako bitne – npr. mogu ih obavještavati o prometnim gužvama na njihovim svakodnevnim rutama, mogu pomoći u pronalaženju izgubljenog telefona i slično. Količina i tip podataka koje prikupljaju i koje im se mogu slati ovise o postavkama servisa koje koriste.

Kao i druge velike tehnološke i internetske kompanije, i Google će ovog mjeseca predstaviti neke promjene u pravilima korištenja s kojima će se uskladiti s nadolazećom Općom uredbom o zaštiti podataka koja uskoro stupa na snagu u EU, a nova pravila donose i informacije o načinima na koji Androidi šalju podatke Googleu i te informacije uključuju model uređaja koji se koristi, ime operatera, izvještaje o rušenju softvera i instaliranim aplikacijama.

Izvor: Quartz
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti