Traže se inovativna rješenja jednog od gorućih problema u zdravstvu

Osim prilike da doprinesu značajnim promjenama u poboljšanju zdravstvenog sustava, natjecatelji imaju priliku osvojiti nagrade iz fonda vrijednog 9.000 eura.

Martina Čizmić | 12.02.2024. / 14:38

Anja Barešić (Foto: Institut Ruđer Bošković)

 Europski digitalni inovacijski centar za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu i medicini (AI4Health.Cro) objavio je poziv inovatorima, IT i medicinskim stručnjacima da se do 18. veljače prijave na inovacijsko natjecanje te tako doprinesu rješavanju jednog od gorućih problema u zdravstvu – problema rane rehospitalizacije. Za kombiniranje tehnologije umjetne inteligencije (AI), strojnog učenja i kreativnost te rješavanje izazova, mogu biti nagrađeni nagradama ukupne vrijednosti 9 tisuća eura. 

Izazov je riješiti jedan od gorućih problema u zdravstvu - rani ponovni prijemi u bolnicu koji podrazumijeva ponovni prijemi pacijenata koji se dogodi u roku od 30 dana od prvotnog otpusta.

Robot doktor AI u zdravstvu: U hrvatskim bolnicama već se koristi umjetna inteligencija

Brojne studije sugeriraju da bi se s boljim prediktivnim modelima, optimizacijom procesa korištenja kliničkih podataka, zdravstvenim intervencijama, poput prijelazne ili dodatne skrbi, značajan dio tih prijema mogao spriječiti, i to njih čak 50 %. Konzorcij stručnjaka okupljen na projektu AI4Health.Cro smatra da rješenje leži u primjeni AI tehnologija.

AI i strojno učenje nude obećavajuća rješenja za smanjenje ranih ponovnih prijema u bolnice, predviđanjem rizika kod pacijenata, personalizacijom planova skrbi i poboljšanjem praćenja nakon otpusta. Analizirajući velike skupove kliničkih podataka, ova tehnologija može identificirati pacijente s visokim rizikom od ponovnog prijema, osigurati ciljane intervencije i kontinuiranu skrb, uz bolje ishode za pacijente i učinkovitost zdravstvene skrbi, naglasila je dr. sc. Anja Barešić, koordinatorica projekta AI4Health.Cro s Instituta Ruđer Bošković.

Osim prilike da doprinesu značajnim promjenama u poboljšanju zdravstvenog sustava, natjecatelji imaju priliku osvojiti nagrade iz fonda vrijednog 9.000 eura.

Predstavljanje AI4Health.CRO projekta Hrvatska želi postati europski centar za razvoj umjetne inteligencije u medicini i zdravstvu

Sve veći broj startupova u Hrvatskoj inovativnim promišljanjem i primjenom najnovijih tehnologija uspješno rješava kompleksne zadatke dolazeći do rješenja koja mijenjaju kvalitetu života. Na AI4Health.Cro natjecanje mogu se prijaviti sve punoljetne osobe željne izazova. U periodu provedbe natjecanja koje će trajati do 12. travnja, sudionicima ćemo osigurati adekvatnu podršku i pristup stvarnim anonimiziranim podacima kako bi došli do konkretnog i primjenjivog rješenja. Vrijedne novčane nagrade su sigurno dodatni motivator za prijavu, zato pozivam sve na sudjelovanje u razvoju rješenja koje će pridonijeti kvalitetnijem zdravstvenom sustavu, istaknuo je Frane Šesnić, direktor Zagrebačkog inovacijskog centra – ZICER.

Prijave su otvorene do 18. veljače 2024., a detalji o natjecanju i prijavnom procesu dostupni su na službenim stranicama.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti