Treba li nam još jedan AI gadget? "Zečić" misli da treba

S obzirom na to da pametni telefoni već imaju glasovne asistente koji mogu odraditi isti posao, postavlja se pitanje imali smisla koristiti još jedan gadget za to?

Martina Čizmić | 10.01.2024. / 10:29

Rabbit R1 (Foto: Rabbit)

Proizvođači pametnih telefona ove su godine sve svoje karte stavili na jednu značajku - umjetnu inteligenciju. Tako možemo očekivati cijeli niz AI telefona koji će tek biti predstavljeni. No AI nije rezerviran samo za pametne telefone. Prema svemu sudeći, svoj je put našao i u gadgetima.

Ekipa koja stoji iza startupa Rabbit na CES 2024. u Las Vegasu predstavila je R1, gadget koji je dijelom retro uređaj, a dijelom pametni telefon. Kako su istaknuli prilikom predstavljanja, R1 bi trebao olakšati život korisnicima odgovaranjem na zahtjeve i rješavanjem zadataka umjesto pokretanjem aplikacija.

Za razliku od dobro nam poznatih pametnih telefona, R1 nema nijednu aplikaciju, već vlastiti Rabbit OS. Pa ipak ima funkcije pametnog telefona. Tako je, primjerice, za zadavanje zadataka dovoljno pritisnuti gumb i izgovoriti što želite da uređaj napravi. Kako su objasnili iz Rabbita, R1 pokreće algoritam koji može učiti navike i potrebe korisnika, te replicira i automatizira te procese. Ukratko, opisuju ga kao osobnog asistenta koji će ono što biste inače napravili sami, napraviti za vas.

S obzirom na to da pametni telefoni već imaju glasovne asistente koji mogu odraditi isti posao, postavlja se pitanje imali smisla koristiti još jedan gadget za to? U Rabbitu smatraju da ima jer, kako kažu, R1 nudi vrhunsko iskustvo.

Je li tome zaista tako, mogu provjeriti svi koji su spremni izdvojiti gotovo 200 američkih dolara za ovaj, dizajnom prilično retro uređaj. Naime, opremljen je relativno malim zaslonom, kotačićem za pomicanje i kamerom, ali ona nije namijenjena stvaranju fotografija za društvene mreže, već kao svojevrsne "oči" uređaja koje će sustavu pomoći da odgovore na vaše upite i zahtjeve. Osim toga, ima prostor za SIM karticu, 4 GB radne i 128 GB memorije za pohranu.

Zašto tako veliki prostor za pohranu? Pa, kako bi R1 funkcionirao i obavljao sve zadaće, morate ga povezati s aplikacijama koje želite koristiti - u prijevodu, ako želite slušati glazbu, ipak morate R1 povezati sa Spotifyjem, i to preko posebnog portala.

Nakon svega navedenog, postavlja se pitanje - treba li nam zaista još jedan gadget koji obavlja ono što nam već nude drugi uređaji koje koristimo? U Rabbitu tvrde da treba i da je iskustvo potpuno drukčije. Konačni će sud donijeti tržište, ali zanimljivo je vidjeti u kojem smjeru ide razvoj gadgeta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti