Trebaju li se trudnice i dojilje cijepiti protiv COVID-a? Donosimo odgovore i preporuke HZJZ-a

Smiju li se trudnice i dojilje cijepiti protiv COVID-19 te postoje li kakva posebna pravila, saznali smo u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Martina Čizmić | 13.07.2021. / 22:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok se polako približavamo granici od polovice odraslog stanovništva u Hrvatskoj koje je cijepljeno protiv COVID-19, u među ovom polovicom koja se još nije cijepila nalazi se i određeni broj trudnica i dojilja koje ni same ne znaju trebaju li se cijepiti i kad bi to bilo najbolje učiniti. 

Na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo nismo uspjeli pronaći mnogo informacija o tom pitanju. Tek nekoliko rečenica u kojima se navodi kako su "podaci primjene trenutačno dostupnih cjepiva protiv COVID-19 (Comirnaty -Pfizer-BioNTech, Moderna, Vaxzevria – AstraZeneca, Janssen) u trudnica i dojilja ograničeni". Dodaje se i kako "do sada prikupljeni podaci iz pretkliničkih istraživanja ne pokazuju štetan učinak na trudnoću, razvoj zametka i fetusa, porođaj ili postnatalni razvoj (razvoj poslije rođenja)", a  "dosadašnji podaci iz sustava praćenja nuspojava ne ukazuju na postojanje signala o nesigurnosti primjene cjepiva protiv COVID-19 u trudnica i dojilja".

Slika nije dostupna Istraživanje pokazalo: Pfizerovo i Modernino cjepivo sigurno je za trudnice i dojilje, ali i njihovu novorođenčad

Slika nije dostupna Može li cijepljenje trudnica zaštititi i majku i dijete od COVID-19? Izraelski znanstvenici misle da može

Slika nije dostupna Jesu li trudnice ugrožena skupina? Istraživanje otkrilo zabrinjavajuće podatke vezane uz COVID-19

Cijepljenje trudnica posebice treba razmotriti ako je trudnica u većem riziku za izloženost zarazi sa SARS-CoV-2 (zdravstveni djelatnik, veća stopa incidencije u okruženju…) ili većem riziku od posljedica COVID-19 (kronična bolest, starija dob). Stoga, ako se trudnica želi zaštiti protiv bolesti COVID-19, to joj treba omogućiti jer unatoč za sada ograničenim informacijama, cijepljenje nije kontraindicirano. Također, iako su za sada ograničeni podaci o učincima cijepljenja na dojenje, ono nije kontraindikacija za cijepljenje, stoji na stranicama HZJZ.

Stoga smo ih zamolili za kratko objašnjenje - smiju li se trudnice i dojilje cijepiti i kad bi to bilo najbolje učiniti?

Trudnoća i dojenje nisu kontraindikacije za cijepljenje. Kontraindikacije za trudnice i dojilje jednake su kao i za sve ostale osobe, poručuju iz HZJZ-a te dodaju kako su očekivane nuspojave jednake kao i kod žena koje nisu trudne, ali se nalaze u fertilnoj dobi. To znači da trudnice također mogu očekivati bol na mjestu uboda, laganu temperaturu, malaksalost, glavobolju, bolove u cijelom tijelu, kao i ostatak populacije. 

No ipak postoji jedna razlika kad su trudnice i dojilje u pitanju, a to je odabir cjepiva kojim će se cijepiti. 

S obzirom na to da su trudnice i dojilje uglavnom mlađe od 50 godina, preporuka je da se cijepe mRNA cjepivom (Pfizer ili Moderna). Ako je moguće cijepiti se prije trudnoće, to bi bilo preporučljivo, iako nema nikakvih dokaza da cijepljenje tijekom trudnoće u bilo kojem stadiju trudnoće štetno utječe na razvoj ploda i tijek trudnoće, objašnjavaju iz HZJZ-a. 

Zanimalo nas je što ako žena između prve i druge doze cjepiva ostane trudna. Mijenja li se što u tom slučaju?

Prema većini preporuka, ne mijenja se raspored cijepljenja, ali neki iz predostrožnosti preporučuju odgodu primjene druge doze do drugog tromjesečja trudnoće. Odluka u individualnom slučaju ovisi o tome koliko je trudnica izložena riziku od infekcije i ima li neko zdravstveno stanje koje povećava rizik od teških oblika bolesti COVID-19, što bi bio razlog za primjenu druge doze čim prije, naglašavaju iz HZJZ. 

Dakle, nema razloga da se trudnice i dojilje ne cijepe protiv COVID-19 i tako smanje rizik od razvoja ozbiljnog oblika bolesti i posljedične hospitalizacije. Ako imaju bilo kakve nedoumice, uvijek se mogu obratiti svom liječniku ili u HZJZ. 

I na kraju jedna zanimljivost. U HZJZ-u znaju da cijepe trudnice i dojilje, ali ne znaju koliko ih se točno cijepilo. Naime, takve podatke ne prikupljaju. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti