Može li cijepljenje trudnica zaštititi i majku i dijete od COVID-19? Izraelski znanstvenici misle da može

Cijepljenje trudnica moglo zaštititi i majke i novorođenčad od infekcije virusom SARS-CoV-2, kaže se u studiji izraelskih znanstvenika.

Hina | 17.03.2021. / 10:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Trudnice koje se cijepe protiv koronavirusa mogle bi prenijeti zaštitu na svoje bebe, pokazalo je novo izraelsko istraživanje. Tomu u prilog ide i tvrdnja dvojice američkih pedijatara po kojoj je na Floridi nedavno na svijet došlo novorođenče kod kojega su otkrivena antitijela na koronavirus, a njegova je majka u trudnoći dobila dozu cjepiva, piše Guardian.

Članak koji su objavili dr. Paul Gilbert i dr. Chad Rudnick još nije prošao recenziju, što znači da ga još nije službeno potvrdila znanstvena zajednica.

Liječnici su objavili da je djetetova majka, koja je zdravstvena radnica, prvu dozu cjepiva Moderne dobila u siječnju u 36. tjednu trudnoće, a tri tjedna kasnije rodila je zdravu djevojčicu. Dr. Gilbert je rekao da je po "njegovim saznanjima ovo prvi ovakav javnosti poznat slučaj".

Dakle, postoji mogućnost da se novorođenče zaštiti i da se smanji njegov rizik od infekcije virusom SARS-CoV-2 ako je majka dobila dozu cjepiva. Po našim saznanjima, ovo je prvi slučaj u svijetu u kojemu je uočeno da se dijete rodilo s antitijelima nakon cijepljenja majke. Testiranje smo proveli tako što smo uzeli krv iz pupčane vrpce novorođenčeta da bismo ustanovili jesu li majčina antitijela prešla na bebu, pojasnio je liječnik za ABC, istaknuvši da je potrebno provesti dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo je li dojenčad učinkovito zaštićena tim antitijelima.

Izraelska studija

Prema istraživanju izraelskih znanstvenika provedenom u veljači, antitijela su otkrivena u svih 20 žena koje su cijepljene objema dozama cjepiva Pfizer/BioNTecha u trećemu tromjesečju trudnoće, ali i u njihove novorođenčadi, a prenesena su putem placente, piše Reuters.

Naša saznanja upućuju na to da bi cijepljenje trudnica moglo zaštititi i majke i novorođenčad od infekcije virusom SARS-CoV-2, kaže se u studiji izraelskih znanstvenika.

Rezultati istraživanja znanstvenika jeruzalemskog Sveučilišnog medicinskog centra Hadassah objavljeni su u ožujku na internetskoj stranici medRxiv, na kojoj stručnjaci objavljuju još nerecenzirana otkrića svojih studija, a izraelski mediji o tomu su izvijestili u utorak.

Autori ističu da je riječ o maloj studiji te da je potrebno provesti dodatna istraživanja kako bi se procijenio učinak cijepljenja u različitim fazama trudnoće, kao i sigurnost i učinkovitost različitih, dosad dostupnih cjepiva.

Jedna od autorica studije, Dana Wolf, za Jerusalem Post je rekla da će u suradnji s kolegama početi proučavati i koliko će dugo kod novorođenčadi trajati antitijela čiji je nastanak potaknut cjepivom.

Pfizer Inc i BioNTech su prošli mjesec objavili da su započeli međunarodno istraživanje na 4000 volonterki kako bi procijenili sigurnost i učinkovitost svojega cjepiva protiv COVID-19 u zdravih trudnica, prenosi Reuters.

Studijom će nastojati ustanoviti i prenose li cijepljene trudnice zaštitna antitijela na svoje bebe.

Rezultati odvojene, još nerecenzirane američke studije objavljene prošli tjedan, pokazali su da su antitijela inducirana trudnicama iz cjepiva protiv covida-19 s glasničkom RNK, poput Pfizer/BioNTecha i Moderne, prenesena i bebama putem posteljice ili majčina mlijeka.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti