Trebaju li vrhunski esportaši trenirati satima? Znanstvenici su došli do zanimljivih spoznaja

Oni igrači koji su primili dozu stimulacije bili su brži i precizniji "na okidaču" od onih koji nisu imali takvu pomoć.

Martina Čizmić | 29.03.2021. / 11:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Profesionalni igrači i esportaši svakodnevno provode sate pred računalima ne bi li poboljšali svoju igru i razvili bolje strategije pobjeđivanja u videoigrama.

No, nova studija pokazala je kako je za poboljšanje vještina u esport videoigrama dovoljno i samo 10 minuta igranja dnevno.

Igrači početnici, koji su 20 minuta prije igranja videoigre, na glavi nosili poseban uređaj koji stimulira mozak direktnim električnim podražajima (tDCS), zabilježili su najveći napredak u igračkim vještinama.

Naša je studija pokazala da igrači početnici, koji su dobili stimulaciju centra u mozgu odgovornog za motoričke vještine prije samog treninga, ostvaruju značajno bolje rezultate od onih koji treniraju bez stimulacije, istaknuo je Mark Campbell iz Lero Esports Sciecne Research Laba (ESRL).

Studija objavljena u časopisu "Computers in Human Behavior", proučavala je posljedice električne stimulacije mozga na motoričke vještine. Kako bi utvrdili koliko takva stimulacija utječe na igrače, zamolili su ih da u jednoj od najpopularnijih esport igara, Counter-Strike: Global Offensive, eliminiraju neprijatelje što brže i što preciznije tijekom određenog vremena.

Oni igrači koji su primili dozu stimulacije bili su brži i precizniji "na okidaču" od onih koji nisu imali takvu pomoć.

No, iako su znanstvenici svoje istraživanje fokusirali na esportaše, ističu kako bi njihova otkrića mogla pomoći i u drugim aspektima rehabilitacije, poput primjerice. kod pacijenata koji su pretrpjeli moždani udar i sad moraju ponovno učiti kompleksne pokrete koji su im nekad bili automatski.

Izvor: Science Direct

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti