Tržištem nosivih uređaja dominira Xiaomi

U drugom ovogodišnjem kvartalu prvo mjesto na tržištu nosivih uređaja zauzeo je Xiaomi, Fitbit je drugi, dok je Apple zauzeo treće mjesto

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.08.2017. / 09:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iza Xiaomija je odlično razdoblje – osim što su u posljednjem kvartalu zauzeli peto mjesto na globalnom tržištu pametnih telefona uz porast veći od pedeset posto, zauzeli su prvo mjesto na tržištu nosivih uređaja. Kineska kompanija zauzela je nešto više od 17 posto tržišta te je ovo prvi put da su preuzeli vodstvo na tom tržištu, ponajviše zahvaljujući odličnoj prodaji u Kini. Također, kako napominju u kompaniji Strategy Analytics koja je objavila informacije o stanju na tržištu nosivih uređaja, prednost Xiaomija u odnosu na konkurenciju jest (jeftinija) cijena, ali i brojne opcije narukvica za fitness poput senzora za praćenje otkucaja srca, brojač koraka itd.

Na drugo mjesto na tržištu nosivih uređaja pao je Fitbit – kompanija koja je prije godinu dana zauzimala skoro 30 posto tržišta, sada je pala na 15,7 posto te su u drugom ovogodišnjem kvartalu isporučili 3,4 milijuna uređaja. Problem za tu kompaniju jest što bi mogla upasti u međuprostor tržišta između Xiaomija koji prodaje jeftinije fitness-narukvice i Applea čiji su pametni satovi napredniji, ali i skuplji.

Treće mjesto zauzeo je upravo Apple koji je u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije povećao svoj udio s 9 na 13 posto, uz porast prodaje od 56 posto – isporučeno je 2,8 milijuna uređaja u odnosu na 1,8 milijuna iz drugog kvartala 2016. Prema Cliffu Raskindu, direktoru Strategy Analyticsa, Appleov problem, barem što se tiče udjela na tržištu, jesu fitness-narukvice, odnosno činjenica što Apple nema u ponudi ovakve uređaje koji dolaze s opcijama poput senzora za mjerenje otkucaja srca, GPS-a i slično, ali su jeftiniji od satova. No, Raskin vjeruje kako bi i bez predstavljanja fitness-narukvica Apple u budućnosti mogao zavladati tim tržištem, a ključ se nalazi u trećoj generaciji njihova sata koju bi trebali predstaviti do kraja ove ili tijekom sljedeće godine.

Što se ukupnog tržišta nosivih uređaja tiče, zabilježen je porast isporuka od osam posto – isporučeno je 21,6 milijuna uređaja, ponajviše na krilima velike potražnje za jeftinijim uređajima u Kini i premium pametnim satovima u SAD-u.

Izvor: ZDnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti