Još jedan satelit u Zemljinoj orbiti: Ovaj je namijenjen boljoj pokrivenosti televizijskim signalom

Lansiranjem vlastitog satelita u Zemljinu orbitu, Turska je ušla u novu fazu proizvodnje svojih satelita.

Hina | 09.07.2024. / 10:48

SpaceX Falcon 9 raketa
SpaceX Falcon 9 raketa (Foto: Afp)

Turska je rano u utorak lansirala svoj prvi komunikacijski satelit domaće proizvodnje, Turksat 6A, u orbitu, čime će se proširiti satelitska pokrivenost zemlje i zadovoljiti njezine potrebe za televizijskim emitiranjem, priopćile su vlasti.

Raketa SpaceX Falcon 9 odnijela je satelit u svemir iz svemirskog lansirnog kompleksa Cape Canaveral na Floridi u SAD-u.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da ovo lansiranje označava otvaranje "nove faze" za Tursku u proizvodnji satelita.

Ministar prometa i infrastrukture Abdulkadir Uraloglu rekao je da je prvi signal s Turksata 6A primljen 67 minuta nakon lansiranja, kao što je i planirano, dodajući da će taj satelit proširiti mogućnost praćenja turskih sadržaja na 5 milijardi ljudi.

Dovest ćemo vlastite komunikacije, naše televizijske emisije na sigurniju, bolju razinu, rekao je, objasnivši da će Turksat 6A sad omogućavati sadržajima iz Turske da dosegnu i Indiju, Indoneziju, Maleziju i Tajland.

Turska je također ranije lansirala satelite pomoću raketa iz SpaceX-a.

Uraloglu kaže da je Turksat 6A rezultat desetogodišnjeg napora da se proizvede satelit u Turskoj, čime je ta zemlja postala jedna od 11 zemalja koje su to učinile, dodaje.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti