Upisati dijete u vrtić, otvoriti tvrtku... Sve ćemo to u Hrvatskoj uskoro moći obaviti putem računala

Poduzetnici od proljeća više neće morati potrošiti "noge" i nekoliko tjedana da bi otvorili tvrtku. Ministar gospodarstva uvodi elektroničko otvaranje tvrtke. Sustav e-građani postoji već godinama, no zasad samo jednu stvar možete u potpunosti obaviti putem računala, a da ne morate hodati od šaltera do šaltera.

Dalibor Špadina | 05.01.2019. / 12:28

Galerija

''Birokracija je prošlost, zaboravite birokraciju, dobrodošli u hitrokraciju", rekao je Ivo Sanader 2005. godine.

Prošlo je 13 godina od pokretanja Sanaderova projekta hitro.hr. Poduzetnik Vitomir Lučić za druge otvara i registrira tvrtke, ali za obavljanje tog posla i danas su mu, od računala, važnije dobre cipele.

''Još uvijek ima strahovito puno fizičkog hodanja od šaltera do šaltera. Prijava na mirovinsko, zdravstveno, Regos, poreznu. Mogu potrajati od par tjedana do par mjeseci. Dvije državne institucije traže doslovno isti dokument koji ste vi već predavali, a nema potrebe da ga traže jer ga oni već u sustavu imaju'', kaže Vitomir Lučić.

Napredak donosi ministar Darko Horvat pa će se od travnja tvrtka moći otvoriti putem računala.

''I na automatizirani način što znači da ne uključuje fizičku osobu, prisustvo fizičke osobe'', objašnjava Goran Janeš iz ministarstva gospodarstva.

Umjesto cipela, računalni program će sam prikupiti svu dokumentaciju i ubrzati postupak. ''Bili bi zadovoljni kada bi bilo oko tri dana, recimo'', kaže Janeš.

Putem sustava e-građani 54 javne usluge mogu se, umjesto na šalteru, obaviti za računalom no samo se prijava novorođenog djeteta može u potpunosti obaviti digitalnim putem. Sljedeće godine stiže i usluga e-upisi.

''Ona će omogućiti upise od vrtića do svih obrazovnih institucija potpuno digitalno. Uklonit će se svi nepotrebni administrativni koraci'', kaže Zrinka Bulić, pomoćnica ministra uprave.

Već od sljedećeg mjeseca građani će umjesto kupovanja biljega moći karticom plaćati javne usluge.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti