Twitter, glavno sredstvo komunikacije u Istanbulu

Iako svi znamo da su u Istanbulu izbili prosvjedi koji su prerasli u antivladine demonstracije, mediji i dalje daju informacije na kapaljku.

Zimo Zimo Saša Fišter | 03.06.2013. / 07:57

Twitter, glavno sredstvo komunikacije u Istanbulu

Iako svi znamo da su u Istanbulu izbili prosvjedi koji su prerasli u antivladine demonstracije, mediji i dalje daju informacije na kapaljku.

Jučer smo pisali kako su Twitter i Facebook bili blokirani u Istanbulu, no dio ljudi u Istanbulu tvrdi da je tako, druga polovica kaže kako nisu imali problema s društvenim mrežama i internetom općenito.

Kako bi saznali točno se događa u Istanbulu, posegnuli smo za našim kontaktima osoba koji se nalaze na mjestu događaja — u samom centru grada. Naime, kao što je već poznato, prosvjedi su nastali jer su gradske vlasti na čelu s premijerom Erdoganom — inače ne baš omiljenom turskom građanstvu — odlučili sravnati sa zemljom Gezi park na centralnom trgu Taksim kako ni izgradili veliki trgovački centar, kojih u Istanbulu ionako ima previše.

Nakon što su stanovnici Istanbula odlučili prosvjedovati, na cestama se našla i policija koja suzavcem i vodenim topovima gotovo neprekidno pokušava otjerati prosvjednike. 

"Kaos na ulicama obično kreće popodne i traje cijelu noću, doslovno je nemoguće proći 100m", kaže nam Marina. "Jučer i danas Taksim je uglavnom miran jer su pustili ljude da uđu u park, no skoro se pravi rad vodi na Besiktasu kod stadiona i na Kabatasu kod Dolmabahce palače. Ta dva dijela su jedan pored drugog. Hitna pomoć se neprekidno čuje i danju i noću jer ima mnogo povrijeđenih".

No, unatoč opisanoj situaciji, u Istanbulu se događa media blackout. "Većina turskih medija užasno loše prati događanje jer smanjuju obim i intenzitet događanja". Mike Butcher, dopisnik za TechCrunch na svom je Facebooku objavio sliku ispod. Dok turski CNN prenosi dokumentarni film o pingvinima, CNN prenosi proteste s mjesta događaja.

"Jučer je bio prostest turskih poznatih glumaca koji su pročitali imena svih medija koji loše izvještavaju"

Što se tiče blokade interneta Marina kaže "Čula sam od Turaka da su blokirali internet, no ja ni u jednom trenutku nisam imala problema. Sve normalno radi i radilo je."

Marina nam je u mailu opisala i kako se protestanti koriste društvenim mrežama, koje su se još jednom pokazala kao najbitnije sredstvo komunikacije — "Protestanti su dobro organizirani i obavještavaju o svemu preko Twittera. Tako se i organiziraju. Ja sam upravo na Twitteru pročitala obavještenje o skupovima koji se organiziraju. Obavještavaju gdje trenutno ima policije, gdje ima povrijeđenih, gdje treba hitna pomoć, gdje pronaći maske i sve drugo što ima veze s događanjima. Stalno se objavljuju i slike."

Twitter je poslužio za davanje WiFi šifri za sve objekte na Taksimu i okolici!

Što se tiče Facebooka, Marina kaže da nema puno informacija s obzirom da sve prati putem Twittera, no dodaje kako je vidjela da se šalju informacije o vremenu i mjestu skupova.

Što vi mislite o media blackoutu?

Twitter, glavno sredstvo komunikacije u Istanbulu

Twitter, glavno sredstvo komunikacije u Istanbulu

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti