Twitter uklonio Trumpov tweet zbog zdravstvenog obmanjivanja javnosti

Twitter označio Trumpov tvit zbog obmanjujućih zdravstvenih tvrdnji, ali ga je istovremeno ostavio dostupnim u cilju javnog interesa. Istovremeno Trump želi rezervirati potencijalno britansko cjepivo prije predsjedničkih izbora, no u tome će teško uspjeti.

A.P. | 23.08.2020. / 22:52

23.08.2020.
Donald Trump (Foto: DNEVNIK.hr)

Twitter je u nedjelju sakrio i označio tvit američkog predsjednika Donalda Trumpa o glasanju poštom zbog kršenja pravila građanskog i izbornog integriteta. Tvrde da se u tvitu iznose obmanjujuće zdravstvene tvrdnje koje bi potencijalno mogle odvratiti ljude od izlaska na izbore, ali ga neće ukloniti jer je to u javnom interesu.

Trump se u tvitu obrušio na glasanje poštom i rekao da sandučići, postavljeni za glasanje u pandemiji, nisu dezinficirani. Korisnici Twittera ne mogu lajkati, odgovoriti na predsjednikovu objavu ili je retvitati.

Glasanje poštom glavni je predmet spora uoči izbora u studenom kada bi milijuni Amerikanaca trebali poslati svoj glas poštom zbog pandemije koronavirusa.

Trump, koji zaostaje u anketama za demokratskim predsjedničkim kandidatom Joeom Bidenom, tvrdi da je glasanje poštom podložno prevari, iako nema dokaza kojima bi se potvrdila ta tvrdnja. Kritičari ga optužuju da pokušava smanjiti odaziv birača kako bi spriječio Bidenovu pobjedu.

Trump želi britansko cjepivo prije izbora

Trumpova administracija razmatra dobivanje odobrenja za uporabu potencijalnog cjepiva protiv Covida-19, koji su razvili AstraZeneca i Oxford, prije predsjedničkih izbora u studenom, objavio je Financial Times.

Jedna od opcija koja se razmatra uključivala bi Američku agenciju za hranu i lijekove (FDA) koja bi dodijelila odobrenje za hitnu uporabu potencijalnog cjepiva u listopadu. AstraZeneca tu je opciju demantirala.

AstraZeneca nije razgovarala s američkom vladom o odobrenju za hitnu uporabu i bilo bi preuranjeno nagađati o toj opciji, priopćila je glasnogovornica farmaceutske tvrtke.

Tvrtka je dodala da se ispitivanja cjepiva u drugoj i trećoj fazi još provode na ispitanicima u Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim tržištima u svijetu te da ne očekuje rezultate o učinkovitosti cjepiva prije kraja godine.

Šef osoblja Bijele kuće Mark Meadows i ministar financija Steven Mnuchin rekli su na sastanku s predsjednicom Zastupničkog doma Nancy Pelosi 30. srpnja da administracija razmatra tu opciju. Iakoidalje nema odobrenog cjepiva protiv koronavirusa, cjepivo AZD1222 tvrtke AstraZeneca je među vodećim kandidatima.

Međutim, njihovo relativno malo istraživanje u Ujedinjenom Kraljevstvu nije osmišljeno kako bi prikupilo dovoljno podataka po kojima bi SAD mogao dobiti odobrenje za hitnu uporabu, upozoravaju izvori.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti