U borbu protiv voćne muhe - steriliziranim mužjacima

Tehnika sterilnih kukaca pionirski je započeta upravo u Hrvatskoj i prema ocjenama stručnjaka izvrsno se upotpunjuje s drugim mjerama.

Hina | 25.04.2024. / 13:00

Mediteranska voćna muha (Foto: Getty Images)

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) ponovno u dolini Neretve pokreće kampanju suzbijanja sredozemne voćne muhe bez pesticida, uz pomoć steriliziranih mužjaka toga štetnika, izvijestio je HAPIH u četvrtak.

Tehnika sterilnih kukaca sastoji se od puštanja u prirodu milijuna sterilnih mužjaka sredozemne voćne muhe. Sterilni mužjaci traže ženke koje nakon parenja ne liježu jaja na voćne plodove, odnosno ne dolazi do razvoja potomstva.

Tehnika sterilnih kukaca pionirski je započeta upravo u Hrvatskoj i prema ocjenama stručnjaka izvrsno se upotpunjuje s drugim mjerama.

U opuzensku ispostavu HAPIH-ovog Centra za zaštitu bilja stigla je prva pošiljka laboratorijski steriliziranih kukuljica mužjaka sredozemne voćne muhe. Time je, uz značajne napore Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Ministarstva poljoprivrede, kao i angažman Veleposlanstva RH u Španjolskoj, osiguran nesmetan nastavak provedbe SIT (eng. „Sterile Insect Technique“) metode na području doline Neretve, gospodarski najvažnijem području uzgoja agruma u Republici Hrvatskoj.

Ukupno je planirano zaprimanje 448 milijuna kukuljica u razdoblju od kraja travnja do polovice studenog 2024. godine kroz 56 pošiljki od po osam milijuna steriliziranih kukuljica, u dinamici isporuke od dvije pošiljke odnosno 16 milijuna kukuljica tjedno, s ciljem djelotvorne borbe protiv ovog opasnog štetnika.

Hrvatska i Španjolska jedine su zemlje na području Europe u kojima se provodi program SIT tehnike.

O kompleksnosti provedbe te biološke nepesticidne metode, u smislu stručne platforme i zahtjevne organizacije, svjedoči činjenica da agrumarski razvijenije zemlje nisu uvele ovaj oblik suzbijanja tog ekonomski značajnog štetnika, kažu u HAPIH -u.

HAPIH je, kako se navodi, spreman osim SIT metode provoditi sve druge aktivnosti i mjere dodijeljene HAPIH-u na temelju Akcijskog plana o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe na neretvanskom području.

Osim HAPIH-a, provoditelji Akcijskog plana, aktivno uključeni u rješavanje ove problematike su Ministarstvo poljoprivrede koji je donositelj i koordinator, Državni inspektorat RH, jedinice lokalne samouprave, kao i sami proizvođači i posjednici biljaka domaćina.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti