U Europskom mjesecu kibernetičke sigurnosti naučite kako "razmisliti, prije no što kliknete"

U listopadu fokus biti na temama poput kibernetičke higijene, internet bontona (Netiquette), prve pomoći za žrtve računalno-sigurnosnog incidenta, sigurnog rada i učenja od kuće.

Martina Čizmić | 17.09.2021. / 08:22

Kampanja CERT-a \ (Foto: Screenshot/Naivci.hr)

Svake se godine u listopadu obilježava Europski mjesec kibernetičke sigurnosti. Već tradicionalno, CARNET-ov Nacionalni CERT provodit će niz aktivnosti s ciljem osvještavanja hrvatskih građana o važnosti kibernetičke sigurnosti, kako bi lakše prepoznali kibernetičke prijetnje te na ispravan način reagirali i zaštitili se.

Slika nije dostupna Ako imate jednu od ovih aplikacija brzo je uklonite: Joker se vratio i još je gori nego prije

Proteklih godina svjedočili smo povećanoj upotrebi digitalnih tehnologija u svakodnevnim aktivnostima, što ujedno iziskuje i visoku razinu sigurnosti internetskih usluga i servisa, svijest korisnika o potrebi zaštite, pravilnoj komunikaciji i odgovornom korištenju suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija, ističu iz Nacionalnog CERT-a te dodaju kako će ove godine u listopadu fokus staviti na teme poput kibernetičke higijene, internet bontona (Netiquette), prve pomoći za žrtve računalno-sigurnosnog incidenta, sigurnog rada i učenja od kuće.

U sklopu Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti nastavit će se i CERT-ova kampanja Veliki hrvatski naivci, koja upozorava na opasnosti neopreznog korištenja internetom. Kroz priče naivaca - ljudi koji su zbog vlastite naivnosti postali žrtve neke od mnogih internetskih prevara građani će saznati kako se zaštiti od opasnosti koje vrebaju na internetu. Na web stranici korisnici će moći naučiti kako generirati jaku lozinku, kako održavati kibernetičku higijenu i na zabavan način provjeriti svoje znanje iz područja kibernetičke sigurnosti. Ujedno će moći saznati više i o phishingu - najučestalijem incidentu koji čini 42% od ukupnog broja svih incidenata. 

Slika nije dostupna Pokupili ste ransomware i ne znate kako dalje? Ova stranica ima čak 121 alat koji vas može spasiti

Slika nije dostupna Nemojte si zabiti autogol: Stručnjaci upozoravaju zašto lozinke s nogometnom tematikom baš i nisu najbolji odabir

Nakon prošlogodišnjeg uspjeha i velikog interesa za natjecanje učenika srednjih škola iz područja računalne sigurnosti, CARNET-ov Nacionalni CERT će i ove godine organizirati natjecanje u obliku CTF-a (Capture the Flag) pod nazivom „Hacknite 2.0“. Riječ je o natjecanju kojim se proširuje svijest o važnosti primjene sigurnosnih mjera te izbjegavanju i ispravljanju mogućih sigurnosnih propusta u programskom kôdu, postavkama ili nekoj drugoj komponenti računalnog sustava. U dvodnevnom natjecanju učenici i njihovi mentori će na zabavan način i uz natjecateljsku atmosferu stjecati praktična znanja iz područja računalne sigurnosti.

Svi zainteresirani mogu na društvenim mrežama @CERT.hr i @HRCERT pratiti najave i sadržaje te doznati zanimljive činjenice iz područja kibernetičke sigurnosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti