U fast food hrani u SAD-u pronađene povećane razine kemikalija koje remete rad hormona i endokrinog sustava

Kemikalije koje ometaju hormone poznate kao ftalati pronađene su u mnogim fast food jelima u SAD-u, otkrilo je novo istraživanje.

Branimir Vorša | 27.10.2021. / 12:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Autori nove studije pronašli su nekoliko različitih ftalata, kao i drugih kemikalija koje su namijenjene zamjeni ftalata u širokoj ponudi fast food hrane u SAD-u, uključujući pomfrit, burritose i cheesburgere.

Iako se utjecaj spomenutih kemikalija na zdravlje još uvijek proučava, autore ovog novog istraživanja tvrde da se mora učiniti više kako bi se te kemikalije držale podalje od hrane koju ljudi konzumiraju.

Ftalati su plastifikatori koji imaju široku uporabu i koji plastici i drugim supstancama daju fleksibilnost. Oni su isto tako i tip kemikalije koja narušava endokrini sustav i koja oponaša ili inače remeti hormone koje čovjekovo tijelo prirodno proizvodi, poput testosterona i estrogena.

Studije provedene na životinjama i ljudima ukazale su da veće izlaganje takvoj skupini kemikalija, uključujući i ftalate, može imati negativan utjecaj na razvoj djece te povećavaju rizik od zdravstvenih tegoba poput astme, pretilosti te problem plodnosti u kasnijoj dobi, iako točan intenzitet tih utjecaja zasad nije jasan.

Slika nije dostupna EU objavila ogromnu bazu podataka s popisom proizvoda koji u sebi sadrže toksične kemikalije

Plastika je u našim životima sveprisutna, a s njom i kemikalije poput ftalata. No znanstvenici sa sveučilišta George Washington otkrili su da je fast food hrana posljednjih godina možda i posebno bogat izvor izloženosti tim kemikalijama.

Njihova studija iz 2018. godine analizirala je uzorke urina Amerikanaca koji su sudjelovali u nacionalno reprezentativnom istraživanju te otkrili da oni koji su naveli da su se nedavno hranili u fast food restoranima imaju povećane razine ftalata od onih koji se hrane kod kuće.

U novom istraživanju istih znanstvenika, oni su se koncentrirali na samu hranu. Prikupili su 64 uzorka hrane iz šest različitih restorana na području San Antonija u Teksasu, a među njima su bile pizzerije, burger restorani i Tex-Mex restorani. Isto tako, iz tih restorana su prikupili i rukavice kojima se osoblje restorana služi za pripremu i posluživanje hrane.

Sve prikupljene uzorke su testirali na uobičajene ftalate kao i druge plastifikatore koji su se počeli koristiti kao navodna zamjena za ftalate.

Rezultati su pokazali da je 81 posto uzoraka hrane sadržavalo ftalat di-n-butil ftalat (DnBP) dok je njih 70 posto isto tako sadržavalo di(2-etilheksil) tetraftalat (DEHT), odnosno neftalatni plastifikator.

Neka istraživanja sugeriraju da je DEHT možda sigurniji od drugih ftalata, no pobliža istraživanja utjecaja tog plastifikatora na ljudski organizam nisu dosad napravljena pa autori ove nove studije dovode u pitanje takve tvrdnje.

Mesni uzorci, uključujući cheesburgere i pileće burritose, u pravilu su imali najveće razine tih kemikalija.

Rezultati studije objavljeni su u znanstvenom časopisu Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology.

Naše otkriće znači da mnogi potrošači usputno dobivaju potencijalno nezdrave kemikalije uz njihova jela. Potrebna je stroža regulacija kako bi se štetne kemikalije držale podalje od prehrambenog opskrbnog lanca, ističe Lariah Edwards, glavna autorica studije sa sveučilišta George Washington.

Slika nije dostupna Mikroplastika se infiltrirala i u ljudsko tijelo: Pronađene čestice PET ambalaže, plastičnih vrećica i otprije poznate štetne kemikalije BPA

Plastična ambalaža u kojoj se drži ta hrana vjerojatno je jedan od izvora te kontaminacije. No, rukavice koje se koriste za pripremu hrane za korisnike isto tako su drugi mogući vjerojatni izvor kontaminacije, jer su u istraživanju na tim rukavicama isto tako pronađeni zamjenski plastifikatori.

Iako točni rizici koje po zdravlje predstavljaju ftalati u hrani nisu jednostavno mjerljivi, autori nove studije sumnjaju na to da su određene skupine ranjivije na njih. No za to su potrebna dodatna istraživanja, kažu autori studije.

Izvor: Gizmodo

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti