U Googleu vlada diskriminacija i seksualno uznemiravanje?

Iz Googlea, naravno opovrgavaju sve navode i ističu kako imaju veoma stroga pravila protiv uznemiravanja te istražuju svaku prijavu koju dobiju.

Martina Čizmić | 02.03.2018. / 16:31

Google (Foto: AFP)
Google (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Čini se kako je manifest koji je napisao, sada već bivši, Googleov zaposlenik James Damore u kojem je tvrdio da su žene biološki manje sposobne za karijeru u tehnologiji od muškaraca, samo otvorio Pandorinu kutiju problema u Googleu.

Protiv tog tehnološkog diva pokrenuta je još jedna tužbe za seksualno uznemiravanje, diskriminaciju, odmazdu i neopravdan otkaz. Inženjerka Loretta Lee koja je sedam godina radila u Googleu u svojoj tužbi ističe kako u cijeloj kompaniji vlada "kultura bratstva" što dovodi do kontinuiranog uznemiravanja žena koje tamo rade, a istovremeno nitko u Googleu ne reagira na prijave.

Lee navodi kako je tijekom rada u Googleu iskusila seksualno uznemiravanje, muški kolege su joj dodavali alkohol u piće, gađali ju gumenim strelicama, a jedan ju je kolega na uredskoj proslavi, dok je bio pod utjecajem alkohola i ošamario.

Posebno je uznemiravajuć incident koji Lee opisuje u svojoj tužbi. Naime, nakon što je uzela kratku pauzu i vratila se za svoj stol, ispod njega je pronašla kolegu s kojim do tad nikad nije progovorila ni jednu riječ. Bilo ju je strah da joj je ispod stola instalirao neku vrstu kamere.

Zanimljivo je da je Googleov odjel za ljudske resurse pritiskao Lee da službeno prijavi taj incident, no ona se bojala odmazde kolega. Kad je napokon popustila, Google nije učinio ništa kako bi istražio njene navode i sankcionirao kolege. Oni su se pak okrenuli protiv nje, odbijali su joj odobriti projekte, zbog čega nije mogla ispunjavati svoje zadatke na poslu.

Iz Googlea, naravno opovrgavaju njene navode i ističu kako imaju veoma stroga pravila protiv uznemiravanja te istražuju svaku prijavu koju dobiju.

Međutim, gotovo se svakodnevno pojavljuju nove informacije o slučajevima u kojima se Google baš i nije ponio prema smjernicama koje zagovara.

Posljednji u nizu slučajeva je bivši regruter za YouTube koji tuži YouTube (a onda i njegovog vlasnika Alphabet, koji je vlasnik i Googlea) jer je ta tvrtka navodno prestala zapošljavati bijelce i Azijate na pojedinim pozicijama kako bi promijenila demografsku strukturu, a njemu su dali otkaz kad je postavio pitanje ispravnosti takve prakse.

Kritike na račun Alphabeta odnosno Googlea samo se gomilaju - od žena koje ističu da su slabije plaćene od svojih muških kolega, do onih koji smatraju da je Google otišao predaleko u svojoj pozitivnoj diskriminaciji i stvorio drugu vrstu diskriminacije. Stoga se nameće pitanje - hoće li Google (odnosno Alphabet) napraviti neke poteze kojima bi promijenio postojeću situaciju ili ćemo u budućnosti i dalje čitati o različitim kritikama i tužbama na Googleov račun.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti