U Hrvatskoj dostupna aplikacija za oboljele od dijabetesa

Aplikacija glukozu mjeri putem pametnog telefona u sekundi, dok podatke automatski dijeli s liječnikom i bliskim osobama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.09.2022. / 10:19

Mjerenje glukoze mobitelom (Foto: Getty Images)

Prema službenim podacima dijabetes je u Hrvatskoj treći vodeći uzročnik smrtnosti te s ovom dijagnozom u Lijepoj Našoj trenutačno živi skoro 330 tisuća ljudi. No neke procjene govore kako tek jedna od dvije oboljele osobe ima dijagnosticiranu šećernu bolest, tako da je stvaran broj oboljelih puno veći i procjenjuje se na čak oko pola milijuna.

Od ovog tjedna hrvatskim dijabetičarima dostupno je tehnološko rješenje koje će im pomoći u učinkovitoj borbi s tom bolešću, a koje dokazano pomaže u kontroli glikemije. Riječ je o aplikaciji Freestyle LibreLink koja omogućuje 24-satno praćenje glukoze putem mobilnih uređaja, a dio je zdravstvene platforme FreeStyle Libre, digitalnog ekosustava kojeg čine korisnik, njegova obitelj i liječnik, a koji u sebi integrira skrb za oboljele od šećerne bolesti na trenutačno najvišoj razini.

Kalifornijski puževi stošci Ovi otrovni morski puževi u sebi kriju ekstremno učinkovit lijek za dijabetes

Uz već dostupni LibreView sustav pomoću kojeg liječnik i pacijent mogu donositi informirane odluke o nastavku liječenja, u Hrvatskoj je dostupna i LibreLinkUp aplikacija putem koje čak 20 članova uže i šire obitelji i prijatelja ima uvid u očitanu vrijednosti glukoze sebi bliske oboljele osobe kako bi, u slučaju problema, mogli na vrijeme reagirati i oboljelom pružiti adekvatnu pomoć.

Samo za Android

Aplikacija omogućuje uvid u trenutačne vrijednosti glukoze putem pametnog telefona, trendove kretanja glukoze i vrijeme provedeno u ciljanom rasponu, zatim povijest očitanja glukoze (podaci se pohranjuju na rok od tri mjeseca) te prostor za bilješke u koji je moguće zapisati informacije poput doze inzulina, prehrane i tjelesne aktivnosti.

Od posebnog je značenja za roditelje čija su djeca oboljela od dijabetesa jer putem te aplikacije mogu provjeravati očitane vrijednosti glukoze, ali i za skrbnike starijih ljudi s ovom dijagnozom. O popularnosti aplikacije dovoljno govori i činjenica kako se FreeStyle LibreLink nedavno našao i na listi 10 najboljih zdravstvenih aplikacija u Portugalu, Njemačkoj, ali i mnogim drugim zemljama.

Treba naglasiti kako je, barem za sada, aplikacija dostupna samo za korisnike pametnih telefona s Androidom, dok će korisnici iPhonea na Freestyle LibreLink trebati sačekati još neko vrijeme.

Iz Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga izdvojili su najvažnije prednosti koje ova aplikacija donosi oboljelima od dijabetesa:

FreeStyle LibreLink, LibreLinkUp i LibreView djeluju u sinergiji, a rezultat su bolji ishodi liječenja, veća samostalnost u osobnoj kontroli bolesti te uključivanje obitelji i prijatelja u praćenje vrijednosti glukoze kako bi se minimizirala opasnost od pojave mogućih rizika i komplikacija.

Skeniranje senzora odvija se putem mobitela pa osim što je bezbolno, očitanje vrijednosti glukoze je aplikacijom i maksimalno pojednostavljeno. Uz sebe je potrebno imati tek mobitel i senzor, dok se automatsko dijeljenje očitanih vrijednosti s liječnicima i članovima obitelji odvija bez instaliranja upravljačkih programa ili ručnog prijenosa pomoću kabela.

Slika nije dostupna Pretjerana debljina u djetinjstvu povećava rizik za visoki krvni tlak u odrasloj dobi

Pacijenti koji koriste FreeStyle LibreLink aplikaciju provedu više vremena u ciljnom rasponu (TIR-u) te općenito imaju bolju kontrolu glikemije. Znanstveno je dokazano kako su korisnici FreeStyle LibreLinka proveli čak pet posto više vremena u ciljnim vrijednostima u odnosu na korisnike čitača, odnosno 1.2 sata više u TIR-u. Također, studije potvrđuju i da korisnici aplikacije imaju bolju sveukupnu kontrolu glikemije te postižu prosječno niže vrijednosti glukoze, a manja je pojava i hiperglikemije i drugih štetnih posljedica šećerne bolesti.

Korištenje aplikacije štedi novac – osim što je besplatna, aplikacija ne iziskuje dodatne troškove, kao što je kupovina čitača. Podaci iz aplikacije se nikad ne gube uz automatski upload i pohranu na oblaku, a očitanje vrijednosti moguće je i preko odjeće.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti