Pretjerana debljina u djetinjstvu povećava rizik za visoki krvni tlak u odrasloj dobi

Liječenje visokog krvnog tlaka u dječjoj i adolescentnoj dobi smanjuje dugoročne rizike od kardiovaskularnih bolesti, smatra zdravstveni stručnjak.

Hina | 08.05.2022. / 08:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Djeca i tinejdžeri koji pate od pretilosti također će vjerojatno imati visoki krvni tlak, otkrili su američki znanstvenici, istaknuvši da će rano liječenje smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti kasnije u životu.

Slika nije dostupna Istraživanje pokazalo da na pretilost utječe kvaliteta, a ne količina konzumirane hrane

Prema studiji objavljenoj u stručnom časopisu The Journal of Clinical Hypertension, tinejdžeri u dobi od 15 godina nadalje koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu izloženiji su većem riziku od djece između 3 i 14 godina.

Važno je redovito kontrolirati razinu krvnog tlaka djeteta ako je pretilo, preporučuje Herman Josef Kahl iz Njemačke savezne pedijatarske udruge.

Liječenje visokog krvnog tlaka u dječjoj i adolescentnoj dobi smanjuje dugoročne rizike od kardiovaskularnih bolesti, smatra zdravstveni stručnjak.

Slika nije dostupna Neobičan novi alat protiv pretilosti ili srednjevjekovna sprava za mučenje? Znanstvenici tvrde da znaju što rade

Pretilost također može potaknuti poremećaje metabolizma masti i glukoze, što može dovesti do dijabetesa tipa 2 u odrasloj dobi.

Mršavljenje bi, naravno, bilo najbolji lijek, kaže Kahl.

Neke klinike nude programe posebno osmišljene kako bi pomogli djeci i mladima da promijene svoje prehrambene navike i nauče uključiti više vježbanja u svoj svakodnevni život.

Slika nije dostupna Slovenski liječnici upozorili: Djeca provode previše vremena pred ekranima, zbog čega postaju hiperaktivna i pretila

Pritom im se pruža i podrška u rješavanju problema kao što su na primjer stigmatizacija i zlostavljanje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti