U Huaweijevom proizvodu pronađen zabranjeni čip, sve prijavljeno američkim vlastima

Tajvanski proizvođač čipova upozorio je američke vlasti nakon što je Huaweijev proizvod sadržavao jedan od njegovih čipova, što je izazvalo zabrinutost zbog mogućih kršenja kontrole izvoza.

Branimir Vorša | 23.10.2024. / 09:44

Huawei
Huawei (Foto: Afp)

TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) skrenuo je pozornost američkim vlastima u vezi s mogućim kršenjem njihovih izvoznih pravila. Čip koji je napravila ta tvrtka pronađen je unutar Huawei proizvoda, otkrila je tehnološka istraživačka tvrtka TechInsights. Izvor je potvrdio da je taj čip dio Huaweijevog Ascend 910B, koji se smatra jednim od najsofisticiranijih AI čipova te kineske tvrtke. Čip o kojem je riječ bio je samo jedan unutar sustava s više čipova.

Nakon što je su to doznali od TechInsightsa prije nego što je njihovo otkriće izašlo u javnost, TSMC je prije nekoliko tjedana obavijestio Ministarstvo trgovine SAD-a. TSMC je također potvrdio da nije opskrbljivao Huawei čipovima od sredine rujna 2020. godine. Ne znamo je li TSMC predmet bilo kakve istrage u ovom trenutku, navodi se u priopćenju te tvrtke.

Provedba kontrole izvoza i dalje je izazov, a navedena situacija naglašava stalnu potrebu Huaweija za naprednim čipovima. TechInsights tek treba objaviti svoje potpuno izvješće i za sada ga je odbio komentirati.

Otkako je 2019. stavljen na američki popis trgovinskih ograničenja zbog nacionalne sigurnosti, Huawei se suočio s brojnim ograničenjima. Tvrtka sa sjedištem u Shenzhenu također je objavila priopćenje, zanijekavši bilo kakvu proizvodnju čipova putem TSMC-a otkako su američka izvozna pravila donesena 2020. godine.

TSMC SAD pokreće istragu protiv TSMC-a: Sumnjiv im "nagli uspjeh" Huaweija

Detalji kako je čip uspio doći do Huaweija u međuvremenu i dalje ostaju nejasni. TSMC je prethodno bio odgovoran za proizvodnju Huaweijeve serije Ascend 910 prije nego što su izvozna ograničenja stupila na snagu, prema izvorima na koje se poziva agencija Reuters.

Ministarstvo trgovine SAD-a potvrdilo je saznanja o izvješćima koja upućuju na kršenja izvozne kontrole, ali nije pružilo nikakve novosti o mogućim istragama. U međuvremenu je tajvanska vlada naglasila svoja stroga pravila za osiguravanje usklađenosti. Imat ćemo punu komunikaciju s TMSC-om, poručio je tajvanski ministar gospodarstva Kuo Jyh-huei.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti