U Kini otkrivena posve nova vrsta zmije, čiji otrov može trajno onesposobiti čovjeka: "Mislim da njezin ugriz nije blag"

Novopronađena vrsta dio je potporodice Crotalinae, što ih stavlja uz bok vrstama poput zloglasne čegrtuše i bakrenjače.

Branimir Vorša | 29.07.2022. / 13:28

Zmija Gloydius lateralis
Zmija Gloydius lateralis (Foto: ZooKeys)

U Kini je pronađena nova vrsta zmije čiji je otrov toliko jak da može trajno onesposobiti čovjeka. Nova vrsta zmije, Gloydius lateralis, otkrivena je u dolini Zharu u Nacionalnom prirodnom rezervatu Jiuzhaigou, mjestu svjetske baštine u kineskoj provinciji Sichuan.

Novootkrivena zmija hrani se malim sisavcima poput miševa i aktivna je za sunčanih dana uz cestu u vrućoj, suhoj dolini, kažu znanstvenici.

Pronađena zmija je imala malo tijelo od oko 46 centimetara, velike oči i mutno zelene ili smeđe boje s četiri reda cik-cak tamnosmeđih pruga. Kontinuirana, sivo-smeđa pruga spušta se niz svaku stranu tijela i repa zmije, zbog čega je nazvana 'lateralis' (što se odnosi na 'bočno').

Slika nije dostupna Krije li jedna od najotrovnijih južnoameričkih zmija tajno oružje za borbu protiv koronavirusa?

Upitan predstavlja li zmija prijetnju ljudima, dr. Shengchao Shi, jedan od znanstvenika koji je dokumentirao novu vrstu, naglasio je moć njezina otrova.

Gloydius lateralis je otrovna. Prema našim saznanjima, sve vrste roda Gloydius su otrovne. Mislim da njezin ugriz nije blag. Gloydiusovi ugrizi popraćeni su jakom boli i mogu uzrokovati tjelesni invaliditet ako se ne liječe na vrijeme. Njihov otrov truje krv i može izazvati otekline, ali većinu vremena nisu smrtonosni. Učinak otrova ove vrste još treba dodatno proučavati, rekao je Shi.

Znanstvenici su provodili istraživanja u Nacionalnom prirodnom rezervatu Jiuzhaigou kada su prikupili neke primjerke Gloydiusa, roda otrovnih poskoka jamičara endemskih za Aziju, iz doline Zharu.

Novopronađena vrsta dio je potporodice Crotalinae, što ih stavlja uz bok vrstama poput zloglasne čegrtuše i bakrenjače.

Nakon što su proveli morfološke i filogenetske analize, znanstvenici su otkrili da ovi primjerci zapravo pripadaju vrsti koja tek treba biti opisana. Dr. Jingsong Shi, još jedan znanstvenik koji je pridonio novoj studiji, dodao je da je zmija slična poznatoj vrsti, Gloydius swild, ali s nekoliko ključnih razlika.

Razlikuje se po tome što ima veće oči (u odnosu na glavu) i kontinuiranu pravilnu smeđu prugu na svakoj dorzolateralnoj strani tijela. Stoga smo je nazvali po jedinstvenom uzorku boje, Gloydius lateralis, pojasnio je.

Nacionalni park Jiuzhaigou, gdje je pronađena G. lateralis, već je dom nekim rijetkim životinjama, uključujući veliku pandu i zlatnog prćastog majmuna. No unatoč novom otkriću, nema raznoliku populaciju zmija, možda i zbog surovog alpskog okoliša.

Nacionalni park u kojem je zmija otkrivena svake godine posjećuju milijuni turista. Jedino poznato stanište nove vrste, dolina Zharu, sada se turistički razvija.

Slika nije dostupna Problemi za Muska: Zmije i gušteri zaustavili gradnju nove Tesline tvornice u Njemačkoj

Šetnice za turiste izgrađene su u regiji, ali neki ljudi još uvijek odvažuju sići sa šetnica. Stoga su i dalje potrebni znakovi upozorenja koji će podsjetiti posjetitelje da paze na otrovnog poskoka jamičara, budući da se ova i još jedna vrsta poskoka jamičara, Protobothrops jerdonii, često nalaze u travi ili grmlju s obje strane cesta, kažu znanstvenici.

Studija o ovoj novoj vrsti zmije objavljena je u znanstvenom časopisu otvorenog pristupa ZooKeys.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti