Krije li jedna od najotrovnijih južnoameričkih zmija tajno oružje za borbu protiv koronavirusa?

Molekula koja se nalazi u zmijskom otrovu smanjila je sposobnost stanica koronavirusa da se množe u stanicama. No, to ne znači da otrov sam po sebi može izliječiti koronavirus.

Hina | 01.09.2021. / 12:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Brazilski znanstvenici otkrili su da je molekula iz otrova zmije jararacussu, endemske južnoameričke ljutice, smanjila reprodukciju koronavirusa u stanicama majmuna, što je potencijalni prvi korak prema lijeku u borbi protiv koronavirusa.

Studija objavljena u znanstvenom časopisu Molecules pokazala je da je molekula koju proizvodi jararacussu, jedna od najotrovnijih južnoameričkih zmija, za 75 posto smanjila sposobnost virusa da se umnoži u stanicama majmuna.

Uspjeli smo pokazati da ova komponenta zmijskog otrova može inhibirati vrlo važan protein iz virusa, rekao je Rafael Guido, profesor sa Sveučilišta Sao Paulo i autor studije.

Slika nije dostupna Znanstvenici razvili minijaturne robote koji mogu ciljano dovesti lijekove u bilo koji dio tijela

Molekula je peptid ili lanac aminokiselina koji se može povezati s enzimom koronavirusa PLPro koji je vitalnan za njegovu reprodukciju. Pritom se ne nanosi šteta drugim stanicama.

Već poznat po svojim antibakterijskim svojstvima, peptid se može sintetizirati u laboratoriju, rekao je Guido u intervjuu pa nije potrebno hvatanje zmija ili njihov uzgoj.

Oprezni smo zbog ljudi koji bi mogli ići u lov na jararacussu po Brazilu, misleći da će spasiti svijet (...) To nije to!, rekao je Giuseppe Puorto, herpetolog koji vodi biološku zbirku na Institutu Butantan u Sao Paulu.

Otrov neće sam po sebi izliječiti koronavirus, rekao je Puorto.

Slika nije dostupna Revolucionarno postignuće umjetne inteligencije u medicini: "Bio je to jedan od onih trenutaka, da budem iskren, kad ti se dlake nakostriješe na vratu"

Znanstvenici će u idućem koraku procijeniti učinkovitost različitih doza molekule i otkriti je li uopće u stanju spriječiti virus da uđe u stanice, priopćilo je Državno sveučilište Sao Paulo (Unesp) koje je bilo uključeno u istraživanje.

Nadaju se da će testirati tu tvar u ljudskim stanicama, ali nisu naveli vremenski okvir.

Jararacussu je jedna od najvećih zmija u Brazilu, duga do dva metra. Živi u obalnoj Atlantskoj šumi, a može je se pronaći i u Boliviji, Paragvaju i Argentini.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti