U Kuvajtu otkriveni planovi za futuristički utopijski grad: Bit će najprohodniji, najzeleniji, najodrživiji, najčišći...

U skoroj budućnosti mogao bi niknuti grad kakav svijet još nije vidio. Njegova lokacija bit će u Kuvajtu, a njegovi dizajneri tvrde da će to biti najodrživiji i najzeleniji grad na svijetu.

Branimir Vorša | 05.10.2022. / 11:37

Galerija

Tvrtka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata objavila je planove za 'najprohodniji grad na svijetu'. Riječ je o metropoli u obliku cvijeta, posebno dizajniranoj da smanji pristup automobilima i poveća područja koja su sigurna za pješake.

Navedeni grad nazvan je XZERO, a trebao bi se izgraditi u Kuvajtu kao održiva zajednica s neto nultim ugljičnim otiskom i stilom života koji to prati. Grad je planiran za populaciju od 100.000 stanovnika i da bude u ravnoteži s prirodom.

Središnje područje te zelene metropole okruženo je nizom 'čvorišta', od kojih je svako namijenjeno obrazovnim, zabavnim i medicinskim ustanovama, prema zamislima dizajnera tvrtke URB sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Kineski maglev automobil VIDEO Kinezi razvijaju nov način kretanja automobila koji izgleda kao iz budućnosti

Dizajn grada

Dizajneri isto tako kažu da će grad osigurati prehrambenu i energetsku sigurnost dok će istovremeno promovirati zeleno kružno gospodarstvo u ekološki prihvatljivom odredištu za život, rad i turističke posjete.

Stvaranje održivih gradova koji slijede najviše životne standarde i s najmanjim utjecajem na okoliš više nije izbor, postalo je nužnost. XZERO je planiran s višenamjenskim holističkim rješenjima koja se bave tri ključna stupa održivosti; društveni, ekonomski i ekološki. Srce ovog projekta je jedinstveni otporni krajolik, koji je višenamjenski i dizajniran za promicanje zdravlja, dobrobiti i bioraznolikosti. Pejzaž je društveno ljepilo za cijeli grad, koji će promicati živopisno susjedstvo dok će stanovnike povezivati ​​sa svim sadržajima za nekoliko minuta, pojašnjava Baharash Bagherian, izvršni direktor URB-a.

Bagherian je dodao da je krajolik grada integriran s riječnim koritima kako bi se poboljšala otpornost i pogodnost za život, dok se istovremeno promiču varijacije staništa za divlje životinje.

Krajolik je također produktivan, uključuje puno različitih urbanih poljoprivrednih metoda kao što su društveni vrtovi, bio kupole, akvaponika, vertikalne farme i biosolna poljoprivreda, ističe.

Više od 65 posto površine od 16 kvadratnih kilometara su otvoreni prostori, poput poljoprivrednih krajolika, neproduktivnih krajolika, propusnih pločnika koji omogućuju protok kišnice kroz njih, sportskih terena te dvorišta. Iz URB-a kažu da će veća površina krajolika grada promicati društvene aktivnosti, bioraznolikost i optimizaciju mikroklime što će također ublažiti učinke porasta temperatura i urbanih toplinskih otoka. Sve to, tvrde, uz najmanja financijska ulaganja u razvoj, ali s najvećom koristi za okoliš.

Slika nije dostupna Stručnjaci za klimu upozorili: Klimatska prijetnja je sve veća i donosi sve veće katastrofe

XZERO je dizajniran i optimiziran da postane najprohodniji grad na svijetu, pružanjem niza dobro zasjenjenih pješačkih mreža. Te su mreže povezane s drugim načinima zelenog prijevoza, poput biciklizma i električnih malih vozila, kako bi se stanovnicima ponudilo najsigurnije, najudobnije i najugodnije putovanje do svih dijelova grada. Grad također nudi 35 kilometara namjenskih staza za trčanje i biciklizam, kao i 9 kilometara konjičke staze koja je povezana s konjičkim centrom.

Novo mjerilo za druge gradove

Fizička orijentacija grada također je odabrana kako bi se smanjila potražnja za energijom, dok istovremeno pruža optimalno zasjenjenje šetnica i optimalno strujanje vjetra.

U konačnici će grad pružiti najvišu kvalitetu života dok će istovremeno štititi okoliš za buduće generacije. To će postati novo mjerilo za buduće gradove koji će se planirati u skladu s prirodom, uz promicanje zelenijeg kružnog gospodarstva, tvrde iz URB-a.

Projekt bi trebao otvoriti radna mjesta u različitim područjima, poput medicine, turizma, tehnologije, obrazovanja, maloprodaje i zabave.

Svi objekti i domovi napajat će se 100 posto obnovljivom energijom i reciklirat će svu svoju vodu pomoću pametnih vodovodnih sustava.

Daniel Susskind Kako će izgledati 'svijet bez posla' i je li on bliži nego što mislimo?

XZERO će promicati održivi turizam kroz razne ekološki prihvatljive ugostiteljske objekte, uključujući eko odmaralište s 5 zvjezdica i eko kolibe. Obrazovno-zabavni objekti kao što su komunalni park i centar za očuvanje prirode trebali bi taj grad pretvoriti u jedinstvenu atrakciju za posjetitelje.

Središte zelene tehnologije promovirat će suradničko inovativno okruženje u tehnologiji hrane, energije, vode i otpada. Medicinsko središte sadržavat će selo za osobe s autizmom, wellness centar i klinike. Obrazovno središte sadržavat će vrtić, školu i institut, dok će komercijalno središte uključivati ​​zatvoreni trgovački centar i fleksibilne uredske prostore.

Zvuči kao futuristička utopija, no treba vidjeti kako će sve to izgledati ako se projekt i ostvari u stvarnosti.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti