U planu testiranje zastrašujuće tehnike geoinženjeringa koju financira i Bill Gates, a stručnjaci upozoravaju da bi mogla imati nepredvidive posljedice na vrijeme

Prvi test projekta kojem je cilj otpustiti milijune tona praha krede u stratosferu, kako bi se blokiralo sunčevu svjetlost te tako ohladilo površinu Zemlje, mogao bi se dogoditi već lipnju ove godine. Riječ je o pokušaju geoinženjeringa usmjerenog protiv globalnog zatopljenja.

Branimir Vorša | 24.03.2021. / 16:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Stručnjaci s Harvarda spremaju se testirati sustav koji bi u atmosferu ispustio velike količine krede te tako stvorio maglu kroz koju se ne bi probijala sunčeva svjetlost i smanjilo zagrijavanje Zemlje. Ideja im je poslati ogroman balon na 19 kilometara iznad švedskog grada Kirune, odnosno u Zemljinu stratosferu, gdje će se iz njega, u prvoj fazi, osloboditi dva kilograma praha od krede.

Riječ je o tri milijuna dolara vrijednom projektu, kojeg financijski podupire i američki milijarder Bill Gates.

Tim se testom želi vidjeti koliko dobro prah krede reflektira sunčevo zračenje, odnosno koliko učinkovito spriječava da ono dođe do površine. Kad bi se eksperiment pokazao učinkovitim, bio bi to jedan, doduše već i sad kontroverzan, način kako da se ohladi Zemljina površina i smanji učinak globalnog zatopljenja.

No, ta je ideja naišla na velike kritike već i od njezinog samog začeća, a i sam direktor projekta Frank Keutsch je potrebu za ovakvom razinom geoinženjeringa nazvao "zastrašujućom".

Drugi stručnjaci upozoravaju da bi se na taj način mogla izazvati nepredvidiva katastrofa u meteorološkim sustavima.

Nakon ispuštanja prašina od krede bi se raširila u stratosferi u dužini od nekoliko kilometara, što samo po sebi nije dovoljno da bi utjecalo na intenzitet sunčevih zraka koje dopiru do površine tla. No u tom testu tim s Harvarda bi prikupljao informacije o tome kako čestice prašne krede reagiraju sa zrakom visoko u atmosferi.

Tim bi nakon toga podatke ubacio u računalne modele te odrediti što bi se dogodilo kad bi se projekt ponovio na kudikamo većoj razini.

Keutsch naglašava da želi odrediti stvarne učinke tog projekta, jer su trenutni modeli možda previše optimističnmi te takvu tehniku geoinženjeringa čine privlačnom.

U teoriji, tone i tone te prašine u stratosferi kreirali bi oblake površine više stotina kilometara te na taj način zasjenile Sunce dovoljno da se osjeti učinak i smanji zagrijavanje površine planeta.

Keutsch ističe da bi se ova strategija primjenila samo u očajničkom pokušaju da se zaustavi pretvaranje dijela planeta u nenastanjiv okoliš.

No, Stuart Haszeldine, profesor sa Sveučilišta Edinburgh rekao je za britanski list Times da blokiranje sunčevog zračenja ne bi učinilo ništa u odstranjivanju glavnog uzročnika globalnog zatopljenja te usporedio primjenu te tehnike s ovisnošću o drogama.

To bi ohladilo planet reflektiranjem solarnog zračenja, no jednom kad to učinite, to je poput heroina - morate nastaviti koristiti drogu da biste održali taj učinak, pojasnio je.

Bez rješavanja problema onečišćenja zraka, to bio bio scenarij koji bi morao biti stalno u efektu kako bi se smanjilo zagrijavanje površine Zemlje, dodaje Haszeldine.

Drugi stručnjaci pak pozivaju na moratorij za provođenje takvih tehnika geoinženjeringa.

Sir David King sa Sveučilišta Cambridge smatra da bi provođenje toga moglo imati katastrofalne posljedice po vremenske sustave na načine na koje to nitko sada ne može predvidjeti te da bi se podaci trebali prikupljati pomoću računalnih modela i drugih tehnika.

No, Keutsch tvrdi da je to upravo ono što njegov tim i radi slanjem malog oblaka prašine, dovoljno malog da ne izazove problem, a opet dovoljno velikog da pruži dovoljno podataka za računalne modele.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti