Zagađenost velikih europskih gradova sve nas zabrinjava, a globalno zatopljenje i velik broj vozila sve više utječu na kvalitetu življenja, zbog čega je London postavio "zelene" klupe koje služe i kao filteri jer upijaju zagađenje iz zraka, pišu britanski mediji.

Kvaliteta zraka u glavnome gradu Velike Britanije iznimno je loša, a zagađenost u posljednje vrijeme prelazi granice koje je postavio EU.

Nastojeći što uspješnije riješiti problem, londonski gradski oci odlučili su postaviti klupe CityTree ispred trgovina s organskom hranom i popularnih kafića u ulici Glass house koja se nalazi u blizini Piccadillyja.

S obzirom na to da je spojena na internet, zelena klupa prikazuje podatke o kvaliteti zraka, temperaturi, kvaliteti vode i vlažnosti tla. Funkcionira uz pomoć mahovine i drugih biljaka koje uklanjaju ugljični dioksid, prašinu i plinove iz zraka.

Sadrži solarne ploče koje je opskrbljuju energijom, a napravljena je od čvrstih materijala da bi bila otporna na moguće udarce vandala.

Zelena klupa proizvedena je u njemačkoj tvrtki Green City Solutions. Iako površinom nije velika, po informacijama proizvođača djeluje poput 275 pravih stabala te godišnje može filtrirati do 265 tona ugljičnog dioksida i ostalih čestica.

Osim u Londonu, klupe su ranije postavljene u Hong Kongu, Amsterdamu, Parizu i u Oslu.

Proizvođač želi uvesti tehnologiju iz klupa CityTree u zgrade kako bi se u velikim gradovima redovito regulirala kvaliteta i temperatura zraka. Gradski oci velikih gradova nadaju se da će uz pomoć nove tehnologije uspjeti ublažiti nepovoljan utjecaj zagađenja zraka na zdravlje stanovnika.

(Hina)