U Parizu se otvorila škola bez učitelja, knjiga i školarine!

Fakultetsko obrazovanje je sve samo ne jeftino, no iako nam današnja tehnologija omogućuje nezamislive stvari, edukacija mladih naraštaja izgleda kao da je zaglavila u 90-ima.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 08.09.2014. / 08:16

U Parizu se otvorila škola bez učitelja, knjiga i školarine!

Fakultetsko obrazovanje je sve samo ne jeftino, no iako nam današnja tehnologija omogućuje nezamislive stvari, edukacija mladih naraštaja izgleda kao da je zaglavila u 90-ima. 

École 42 je projekt francuskog milijardera Xaviera Niela, škola koja nema učitelje, knjige, MOOC, studentske sobe, laboratorije, studentski centar, niti školarinu. École 42 je ambiciozan projekt kojim se želi stvoriti nove softverske inženjere koji uče sami, pomoći resursa koje mogu pronaći na internetu. 

Sa 70 milijuna dolara donacije, Xavier nema namjeru zaraditi na ovom projektu, jer kaže “znam jedan posao, a to je kako izraditi softver. Zaradio sam puno novaca i želim nešto vratiti svojoj zemlji”. École 42 će od 4000 prijava uzeti u obzir njih 1000 koji će imati prilike biti dio ove škole. 

Da bi se prijavili za ovu školu nije potrebno nikakvo prijašnje akademsko znanje, diplome, niti financijska konstrukcije, već sve što trebate jest biti stari između 18 i 30 godina, a školarina je potpuno besplatna za školovanje koje traje između 3 i 5 godina. 

Jednom kada upadnete u École 42 sve što se od vas traži jest napraviti projekt do kraja, što znači da ne postoje ocjene. Jedan od administratora usporedio je školovanje u École 42  sa izradom automobila. “U ostalim školama 90% riješenog testa znači ocjenu 5, no ako napravite automobil s tri kotača to nije uspješno završen projekt. Kod nas ne dobijete bodove ako napravite samo dio, morate napraviti cijeli automobil s četiri kotača”, slikovito je objasnio administrator. 

Što se tiče pristupa bez učitelja, možda to djeluje neobično, što i jest, no ako uzmemo u obzir činjenicu da gotovo sve što želite naučiti o programiranju možete pronaći na internetu, i to potpuno besplatno, onda tako nešto ima itekako smisla. "Motivirani ljudi mogu naučiti bilo koji jezik u nekoliko mjeseci intenzivnog rada, no motivaciju je teško održati!"

Svi projekti u École 42  namijenjeni su za rad u skupinama od dvoje do petero ljudi, prema čemu je i cijela “učinioca” dizajnirana. Škola radi 24 sata, a osim što imaju kavanu, u podrumu se nalazi i vinarija s 5.000 boca vina “u slučaju da škola treba održati neku zabavu”. 

Edukativnom sektoru potrebne su velike promjene, pogotovo u višem stadiju obrazovanja, jer internet pruža gotovo sve informacije koje trebamo, ili možemo pitati bilo koga za savjet. Studenti mogu učiti ono što ih interesira, a ne ono što im nalaže fakultet, stvari koje nikad u životu neće trebati, ili su poneke već i zastarjele. 

Ovakav pristup mogao bi promijeniti mnogo toga, a u prilog tome ide i zainteresiranost i drugih prestižnih sveučilišta koji žele pokrenuti sličan program u školama u drugim zemljama. Ukoliko se pokaže dobrim École 42 bi mogao postati novi standard školovanja.

Izvor Venture Beat, Foto Facebook

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti