U Peruu pronađen veoma poseban zid koji je iznenadio arheologe

Na sjeveru Perua nalaze se drevni ceremonijalni kompleksi poput Carala, koji je star oko 5000 godina.

Hina | 25.08.2023. / 14:43

Ruševine hrama u Peruu, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Drevni polikromirani zid otkriven je u sjevernom Peruu, a vjeruje se da bi mogao biti star više od četiri tisuće godina te da je bio dio ceremonijalnog hrama, tvrde arheolozi.

Na zid su farmeri prvi put naišli 2020. godine tijekom žetve.

Nakon toga organizirano je iskopavanje te se radilo na utvrđivanju podrijetla zida, rekao je arheolog Feren Castillo, voditelj istraživačkog projekta u obalnoj regiji La Libertad.

Tri godine kasnije započeli smo novi postupak čiji su nam rezultati pokazali njegovu starost... Danas smo sigurni da je to zgrada izgrađena tijekom pretkeramičkog razdoblja (početno razdoblje andskih civilizacija), prije između 4000 i 4500 godina, rekao je Castillo.

Arheološko nalazište, ilustracija Arheolozi otkrili predmet koji će ih natjerati da preispitaju početak urbanizacije u toj regiji

Ostaci drevne građevine otkriveni su u dolini Viru oko 480 km sjeverno od Lime.

Procjenjuje se da je zid visok oko tri metra, a na njemu su trokutaste geometrijske linije s povremenim nijansama crvene i žute, dodao je Castillo.

Najvažniji dio sigurno je bio pretkeramički hram s ognjištem u središtu koje ćemo vjerojatno moći iskopati kasnije, istaknuo je.

Na sjeveru Perua nalaze se drevni ceremonijalni kompleksi poput Carala, koji je star oko 5000 godina.

Tamo su i tajanstvene gigantske linije Nazce iscrtane u pustinji prije više od 1500 godina u regiji Ica.

Najvažnije arheološko središte u Peruu su ruševine Machu Picchua koje se nalaze u regiji Cusco, što je ostatak carstva Inka koje je prije 500 godina dominiralo južnim dijelom kontinenta i protezalo se od južnog Ekvadora i Kolumbije do središnjeg Čilea.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti