Arheolozi u južnom Izraelu otkrili su gradska vrata stara 5500 godina, što ih čini najstarijim vratima do sada pronađenim u regiji, priopćile su vlasti u utorak.

To je otkriće natjeralo stručnjake da preispitaju početak urbanizacije na tom području.

Vrata su otkrivena na mjestu iskopavanja Tell Erani tijekom radova prije planirane instalacije vodovoda, prema Izraelskoj upravi za starine (IAA).

Ovo je prvi put da su otkrivena tako velika vrata koja datiraju iz ranog brončanog doba, rekla je voditeljica nalazišta Emily Bischoff.

Dječak u polju, ilustracija Devetogodišnjak u igri slučajno pronašao nevjerojatno rijedak djelić povijesti

Izgradnja vrata vjerojatno je zahtijevala veliki napor, s kamenjem koje je dopremljeno izdaleka, a opeke od blata i zidovi tvrđave posebno su izrađeni.

Ta (vrata) nije napravila jedna osoba ili nekolicina. Sustav utvrda je dokaz društvene organizacije koja predstavlja početak urbanizacije, naglasio je Bischoff.

Do sada su stručnjaci pretpostavljali da je urbanizacija područja započela prije oko 5200 godina, dakle 300 godina kasnije.

Vjerojatno su svi prolaznici, trgovci ili neprijatelji koji su htjeli ući u grad morali proći kroz ova impresivna vrata, dodao je Martin-David Pasternak, istraživač IAA.

Vrata nisu samo branila naselje, nego su i prenosila poruku da se ulazi u važno snažno naselje koje je politički, društveno i ekonomski dobro organizirano, rekao je.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju