Devetogodišnji dječak je, igrajući se za vrijeme produženog boravka nakon škole, slučajno iskopao 1800 godina star rimski novčić u najmanjoj njemačkoj saveznoj pokrajini Bremen.

Rijedak rimski srebrni denar iz vremena cara Marka Aurelija, koji je vladao 161.-180. godine nove ere, Bjarne je pronašao prošlo ljeto u Bremen-Arsteinu dok se igrao s kolegama iz razreda.

Novčić je odnio odnio kući, a potom su se on i njegovi roditelji odlučili obratiti gradskim arheolozima. Zbog toga je javnosti predstavljen tek ove godine.

Bremenska državna arheologinja Uta Halle je rekla kako se "zna da je ovaj novčić nešto posebno u Bremenu."

Bern, Švicarska Znanstvenici u Švicarskoj pronašli predmet uz koji se veže više pitanja nego odgovora

Dodala je da u toj njemačkoj saveznoj pokrajini postoje još samo dva usporediva novčića, napomenuvši da je ovaj pronađen u području koje nije bilo pod Rimskim Carstvom.

Halle vjeruje da se je novčić pripadao rimskome plaćeniku te da se njime trgovalo ili je bio suvenir s putovanja.

Arheologinja je kazala i da je otkriće vrlo rijetko te dodala kako u Bremenu baš i nema puno mjesta na kojima djeca mogu kopati po zemlji.

U Njemačkoj su posljednjih godina zabilježena dva slična slučaja pronalaska rimskih novčića u Donjoj Saskoj.

Halle je rekla da će o budućnosti novčića razgovarati s dječakovom obitelji, a osobno bi voljela da bude izložen u bremenskome Državnom muzeju povijesti umjetnosti i kulture.

Bjarneu se ta zamisao svidjela, o čemu svjedoči njegova izjava: Ako to vidim samo ja, onda je to pomalo dosadno.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju