Novo veliko otkriće znanstvenika utire put ciljanom liječenju raka

Znanstvenici otkrivaju kako mutacije jednog specifičnog gena izazivaju rak, otkrivajući potencijalni "srebrni metak" koji cilja na te nedostatke, kako bi revolucionirao terapiju raka i poboljšao izglede za preživljavanje pacijenata.

Branimir Vorša | 08.10.2024. / 14:20

Stanice raka u krvi, ilustracija
Stanice raka u krvi, ilustracija (Foto: Getty Images)

Mutacije u genu TET2 dugo se povezuju s rakom, ali znanstvenici su sada otkrili i zašto. Njihovo otkriće sada otvara vrata novim putevima liječenja raka.

Američki znanstvenici pomaknuli su fokus s DNK na RNK, koja igra ključnu ulogu u proizvodnji proteina, otkrivajući kako TET2 utječe na metilaciju RNK. Taj proces metilacije utječe na način na koji se DNK pakira u kromatin, ključan za kontrolu ekspresije gena. Kada se pojave pogreške u tom procesu, to može dovesti do razvoja raka.

Otkrivanje štetnih stanica u tijelu, ilustracija Imunološki odgovor pacijenata za koji se dosad vjerovalo da pomaže u razvoju raka, mogao bi zapravo biti njegov neočekivani lijek

Ovo predstavlja konceptualni pomak. Nadamo se da će utjecaj u stvarnom svijetu biti vrlo velik, kaže Chuan He, biokemičar sa Sveučilišta u Chicagu.

Mutacije u genima povezanim s TET2 pojavljuju se u do 60 posto slučajeva leukemije i povezane su s drugim vrstama raka. Tim je ispitao odnos metilacije RNK s TET2, koristeći napredne alate za uređivanje gena. Otkrili su da TET2 regulira modifikaciju RNK zvanu m5C, koja pak regrutira protein zvan MBD6 za kontrolu pakiranja kromatina.

Potencijalna nova meta u liječenju raka

Rano u ljudskom životu, TET2 osigurava da kromatin ostaje dostupan za podršku diferencijaciji matičnih stanica. Kod odraslih ljudi pojačava kontrolu kako bi se spriječio prekomjerni rast stanica. No, kada TET2 mutira, ta kontrola slabi i otvara put potencijalnom razvoju raka.

Ultrazvuk Najprecizniji ultrazvučni test otkriva rak jajnika u čak 96 posto slučajeva

Ako imate TET2 mutaciju, ponovno otvarate ovaj put rasta koji bi na kraju mogao dovesti do raka – posebno u krvi i mozgu, objašnjava He. Blokiranje MBD6 u laboratorijskim testovima dovelo je do smrti stanica leukemije, što ukazuje na potencijalnu metu za novu terapiju raka.

Ono što se nadamo da možemo dobiti od ovoga je srebrni metak da se selektivno riješimo samo stanica raka, kaže He.

Studija, objavljena u časopisu Nature, također povezuje TET2 mutacije s upalnim stanjima, uključujući bolesti srca i moždani udar.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti