Imunološki odgovor pacijenata za koji se dosad vjerovalo da pomaže u razvoju raka, mogao bi zapravo biti njegov neočekivani lijek

Znanstvenici su otkrili kako bi se iskorištavanjem imunoloških odgovora moglo u potpunosti promijeniti imunoterapiju raka, povećavajući stope dugoročne remisije i nudeći novu nadu oboljelim pacijentima.

Branimir Vorša | 02.10.2024. / 15:57

Otkrivanje štetnih stanica u tijelu, ilustracija
Otkrivanje štetnih stanica u tijelu, ilustracija (Foto: Getty Images)

Dvije nove studije sugeriraju da bi korištenje takozvanog "jinga i janga" imuniteta pacijenata oboljelih od raka moglo značajno poboljšati njihove izglede za preživljavanje. Taj se pristup usredotočuje na često zanemaren imunološki odgovor.

Imunoterapija, koja jača vlastitu obranu pacijenta protiv raka, obećava, ali je njezin uspjeh dosad bio nedosljedan. Znanstvenici su u novom istraživanju željeli znati zašto neki pacijenti postižu dugotrajnu remisiju, dok se drugi imaju relaps. Otkrili su da uspješniji slučajevi pokazuju znakove neočekivanog imunološkog odgovora.

Kombinacija odgovora kao ključ

Zanimljivo je da se taj drugi odgovor imuniteta, za koji se smatralo da potiče rast raka, pokazao vitalnim. U daljnjoj studiji provedenoj na miševima, znanstvenici su testirali učinak kombiniranja dvaju imunoloških odgovora. Od miševa koji su primili oba, njih 86 posto je bilo izliječeno, dok nijedan nije preživio sa samo jednim imunološkim odgovorom. Što je još više zapanjujuće, miševi koji su kasnije bili izliječeni odoljeli su novim tumorima kada su uvedeni 70 dana nakon tretmana.

Ljudski imunološki sustav, iako snažan, ne uspijeva uvijek protiv raka. Imunoterapija ima za cilj pomaknuti ravnotežu uklanjanjem T stanica, njihovim pojačavanjem kimernim antigenskim receptorima (CAR) za ciljanje raka i njihovim ponovnim uvođenjem u tijelo. Ova metoda, CAR-T stanična terapija, posebno je učinkovita za rak krvi, kao što je akutna limfocitna leukemija (ALL), ali se kod mnogih pacijenata rak se ponovno javlja unutar godine dana.

Dvije studije

Kako bi otkrili zašto neki pacijenti godinama ostaju bez raka, tim iz švicarskog Federalnog politehničkog sveučilišta u Lausanni (EPFL) proučavao je više od 700.000 CAR-T stanica iz 82 pacijenta s ALL-om. Pronašli su iznenađujući trend: oni u dugotrajnoj remisiji imali su markere povezane s imunološkim odgovorom tipa 2, za koji se prije smatralo da nije bitan za borbu protiv raka. To neočekivano otkriće otkrilo je vezu između remisije i imunoloških čimbenika tipa 2, iako to ostaje zasad samo na razini korelacije, a ne potvrđene uzročnosti.

Druga studija dalje je istraživala mehanizam testiranjem CAR-T stanične terapije na miševima s adenokarcinomom debelog crijeva. Oni koji su primili kombinaciju odgovora tipa 1 i tipa 2 imali su stopu izlječenja od 86 posto, dok niti jedan miš u skupini s jednim odgovorom nije preživio. Znanstvenici su otkrili da je kombinacija pojačala energiju T stanica putem glikolize, održavajući ih aktivnima protiv raka.

Sinergija

Naši rezultati pokazuju da se imunitet tipa 1 i tipa 2 može smatrati sinergijom, poput jina i janga, rekao je Li Tang, koautor obje navedene studije. Oba navedena istraživanja objavljena su u časopisu Nature.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti