U povijest odlazi još jedan Google projekt: Zbogom Google Code

Pokrenut 2006. godine, Google Code je planirao postati ključna točka za developere diljem svijeta, ali s vremenom su i u jednoj od najvećih tehnoloških kompanija današnjice shvatili kako 'to' nije to.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 13.03.2015. / 07:33

U povijest odlazi još jedan Google projekt: Zbogom Google Code

Pokrenut 2006. godine, Google Code je planirao postati ključna točka za developere diljem svijeta, ali s vremenom su i u jednoj od najvećih tehnoloških kompanija današnjice shvatili kako "to" nije to.

Vijest o gašenju repozitorija za developere objavljena je na službenom Googevom blogu posvećenom open source zajednici.  U tekstu se navodi kako je Google vodio računa prije svega o zahtjevima i zadovoljstvu programera koji dijele svoje "uratke", a za to je očigledno najbolji GitHub na koji su već počeli s Google Code weba transferirati brojne projekte za open source zajednicu. Do sada su, navodi se u tekstu, Googleovi programeri migrirali više od tisuću svojih projekata na GitHub, što preporučaju i ostalim korisnicima. Procjena je, naime, kako je GitHub doista perfektno mjesto za "hostanje" aplikacija, kodova i svega ostaloga iz svijeta programiranja i razvoja aplikacija, pa Google priznaje kako im Google Code jednostavno više - nije potreban. Priznali su u Googleu i kako je na njihovom repozitoriju u posljednje vrijeme prava "poplava" SPAM ili malware kodova, stoga je cijela priča izgubila smisao.

Od jučer, dakle 12. ožujka, onemogućeno je stvaranje novih projekata na Google Code, a dinamima gašenja protegnut će se na idućih devet mjeseci. Tako će 24. kolovoza web Google Code biti dostupan samo za čitanje, bez mogućnosti preuzimanja datoteka, dok će se kompletan sustav ugasiti 25. siječnja 2016. godine. Dva su razloga zbog kojih je Google odlučio kroz duži vremenski period gasiti Google Code; prvi je naravno mogućnost da svi oni koji imaju svoje projekte dobiju dovoljno vremena za migraciju, a drugi je da ovaj Googleov servis ipak dočeka deset godina postojanja. Kako bi developerima olakšao mogućnost prelaska na GitHub, Google je kreirao poseban "on-line" alat za eksportiranje postojećih projekata s Google Codea koji se nalazi ovdje. Naravno, postoje i dodatni alati, kao i dodatni repozitoriji, a više o svemu možete pročitati u navedenom tekstu koji je objavljen na Googleovom službenom blogu. 

Foto via Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti