U požarima diljem Europe izgorilo više od 5000 četvornih kilometara površine: "Očekujemo da će biti još gore - nismo ni na pola puta u sezoni požara"

Najgore je bilo 2017. godine kad je u požarima diljem Europe izgorilo gotovo milijun hektara površine.

Hina | 22.07.2022. / 11:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 U šumskim požarima koji su proteklih tjedana počeli harati Europom već je spaljena veća površina zemlje nego u požarima u cijeloj 2021., objavio je Europski informacijski sustav za šumske požare (EFFIS).

Širom Europske unije u požarima ove godine, od 16. srpnja, spaljeno je 517.881 hektara - nešto više od 5000 četvornih kilometara, što je jednako površini Trinidada i Tobaga, objavila je u četvrtak služba EU-a za satelitsko praćenje.

Tijekom cijele 2021. u požarima je uništeno 470.359 hektara šuma, uglavnom u Italiji i Grčkoj.

Satelitska snimka opožarenog područja kod Vodica i Zatona Stručnjaci objavili šokantne podatke o velikom požaru kod Šibenika: Opožarena je površina veća od jednog hrvatskog otoka

U 2022. požari haraju Francuskom, Španjolskom, Portugalom i Grčkom u jeku rekordnog toplinskog vala za vrijeme kojeg se s požarima bori i Britanija gdje su temperature prvi put u povijesti premašile 40 stupnjeva Celzijevih.

EFFIS je rekao da bi Europa mogla završiti 2022. godinu s više spaljene površine nego 2017., dosad najgore godine, kada je u šumskim požarima bilo uništeno gotovo milijun hektara.

Stanje je mnogo gore od očekivanog, premda smo očekivali temperaturne anomalije u svojim dugoročnim prognozama, rekao je Jesus San Miguel, koordinator EFFIS-a, za AFP.

Madrid u magli Europska agencija za nadzor atmosfere upozorava: Velike vrućine i šumski požari sve više onečišćuju zrak u Europi

Očekujemo da će biti još gore - nismo ni na pola puta u sezoni požara, naglasio je.

Blizu 40.000 hektara šume u Francuskoj izgubljeno je u požarima ove godine, više od 30.000 koliko ih je izgorjelo 2021.

U Španjolskoj - gdje je više od 500 ljudi umrlo tijekom desetodnevnog toplinskog vala ovog mjeseca - ove godine je izgorjelo 190.000 hektara, u usporedbi s 85.000 prošle godine.

A s višim temperaturama koje donosi globalno zagrijavanje, ove godine su pogođena i mjesta koja su manje navikla na šumske požare, posebice Britanija.

Nešto više od 20.000 hektara izgorjelo je 2022., u usporedbi sa samo 6000 u cijeloj 2021. godini.

Gašenje slovenskih požara VIDEO/FOTO Najveći požar u povijesti Slovenije spalio više od 2000 hektara. Vatra se navečer ponovno rasplamsala: "Vatrogasce čeka teška noć..."

Na kraju, požare uzrokuju ljudi, ali toplinski val je opasan i (ovi požari) su jasno povezani s klimatskim promjenama, rekao je San Miguel.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti