Europska agencija za nadzor atmosfere upozorava: Velike vrućine i šumski požari sve više onečišćuju zrak u Europi

Razina ozona na površini Zemlje pogoršava respiratorne i kardiovaskularne bolesti i u vezi je s povećanim stopama mortaliteta.

Hina | 20.07.2022. / 08:49

Madrid u magli (Foto: Getty Images)

 Zrak u Britaniji, Francuskoj i na jugu Europe sve je onečišćeniji u vrijeme dok te dijelove kontinenta pogađaju rekordne temperature i razorni šumski požari.

Znanstvenici iz europske Agencije za nadzor atmosfere Copernicus (CAMS) upozorili su u utorak na po zdravlje štetne razine onečišćenja ozonom diljem južne i zapadne Europe koje bi mogle utjecati i na sjeverozapadne regije.

Svjetska zdravstvena organizacija je odredila granicu od 100 mikrograma ozona po prostornome metru na površini Zemlje. Jugozapadna Engleska, sjeverna Francuska i zemlje Beneluxa imaju dnevnu koncentraciju veću od 120 mikrograma.

Slika nije dostupna Svemirski turizam i lansiranja raketa negativno utječu na ozonski omotač

Utjecaj ovoga toplinskog vala na kvalitetu zraka nije zanemariv, rekao je znanstvenik iz CAMS-a Mark Parrington.

Onečišćenje ozonom događa se u rekaciji topline i sunčeve svjetlosti sa stakleničkim plinovima poput dušikova oksida, ugljičnog monoksida i štetnih organskih spojeva nastalih izgaranjem fosilnih goriva.

Prilikom velikih vrućina proizvodnja ozona se povećava, jer se te kemijske reakcije događaju brže, rekao je Parrington.

Predviđanja razine ozone 19-22.srpnja 2022. (Foto: Copernicus Atmosphere Monitoring Service)

Znanstvenici upozoravaju da će ozonsko onečišćenje rasti s klimatskim promjenama. Globalne temperature su sada 1.2 stupnja veće u odnosu na predindustrijsko razdoblje i valovi vrućine postaju sve češći i sve su jači.

Razina ozona na površini Zemlje pogoršava respiratorne i kardiovaskularne bolesti i u vezi je s povećanim stopama mortaliteta.

Dugotrajna izloženost tim razinama odgovorna je za 55.000 preuranjenih smrti u Europi, prema studiji iz 2019. objavljenoj u časopisu Environmental Research Letters.

Slika nije dostupna Tisuće ljudi u Europi umiru zbog onečišćenja zraka, a nove smjernice to bi mogle promijeniti

Istraživanje je pokazalo da bi se mortalitet povezan s ozonom mogao do 2050. povećati za 11 posto u nekim zemljama srednje i južne Europe. No, ako se emisije stakleničkih plinova smanje, očekuje se da bi trebao padati.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti