Stručnjaci objavili šokantne podatke o velikom požaru kod Šibenika: Opožarena je površina veća od jednog hrvatskog otoka

Teško je uopće pojmiti koliko je veliko područje kod Vodica i Zatona koje je zahvatio prošlotjedni požar. Možda je najbolje pogledati slike sa satelita.

Martina Čizmić | 21.07.2022. / 18:58

Satelitska snimka opožarenog područja kod Vodica i Zatona (Foto: Oikon)

Veliki požar koji je prošlog tjedna zahvatio područje oko Vodica i Zatona, uzrokovao je golemu materijalnu štetu. Tijekom šest dana, koliko je požar bijesnio, izgorile su brojne kuće, automobili, ali i maslinici i nisko raslinje.

Koliko su zapravo bili razmjeri požara, odnosno koliko je velika opožarena površina, možda se najbolje može vidjeti iz zraka.

Slika nije dostupna VELIKA VIDEO I FOTOGALERIJA Pogledajte nove snimke borbe s vatrenom stihijom u Dalmaciji

Stručni tim Zavoda za upravljanje prirodnim resursima Oikona, napravio je analizu opožarenog područja koristeći satelitske snimke satelita Sentinel 2B. One pokazuju kako je požarom zahvaćena površina od gotovo 25 kilometara kvadratnih. Za usporedbu, radi se o površini većoj od otoka Vira ili Molata (oko 22 kilometra kvadratna), odnosno tek nešto manjoj od otoka Oliba (oko 26 kilometara kvadratnih).

Satelitska snimka opožarenog područja kod Vodica i Zatona (Foto: Oikon)

Za Zagrepčane, to je otprilike površina gradske četvrti Črnomerec, odnosno površina samog gradskog naselja Split.

Satelitska snimka opožarenog područja kod Vodica i Zatona (Foto: Oikon)

Stručnjaci iz Oikona ističu kako je ovaj požar bio veći čak i od velikog požara koji je prije pet godina zahvatio predgrađe Splita. Taj je požar, koji je savladan zajedničkim snagama vatrogasaca, lokalnog stanovništva, ali i navijačkih skupina, tada zahvatio površinu od 18,25 kvadratnih kilometara.

Madrid u magli Europska agencija za nadzor atmosfere upozorava: Velike vrućine i šumski požari sve više onečišćuju zrak u Europi

S obzirom na suše i visoke temperature koje trenutno vladaju, možemo samo ponoviti apel vatrogasaca da ljudi budu izuzetno oprezni i ne pale otvoreni plamen u blizini suhog raslinja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti