U SAD-u gradi se prvi kvart u kojem će sve kuće biti - isprintane

Izgradnja korištenjem velikim 3D printera ima brojne prednosti - 80 posto procesa je automatizirano, broj radnih sati smanjuje se za čak 95 posto, uz deset puta manje otpada u odnosu na tradicionalnu gradnju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.03.2021. / 16:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U američkom gradu Rancho Mirage uskoro bi trebala početi gradnja novog kvarta u kojem će sve kuće u potpunosti biti - isprintane. Iako se veliki 3D printeri sve više koriste u graditeljstvu, do sada nije zabilježen slučaj da će jedan cijeli kvart (15 kuća) biti izgrađeno korištenjem takve tehnologije. Ovo je aktualizacija naše vizije budućnosti graditeljstva, kaže Alexey Dubov, suosnivač graditeljsko-tehnološke kompanije Mighty Buildings koja sudjeluje u ovom nesvakidašnjem projektu.

Slika nije dostupna Prva 3D printana škola bit će izgrađena na Madagaskaru

Prednosti takvog načina izgradnje, odnosno printanja su što 80 posto građevinskih radova može biti automatizirano, čime se broj radnih sati smanjuje za čak 95 posto, uz deset puta manje otpada u odnosu na tradicionalnu gradnju. Dijelove za kuće printat će u svom velikom skladištu u Oaklandu korištenjem masivnih 3D printera veličine manje garaže, pri čemu će se koristiti materijal koji se brzo stvrdnjava (kombinacija željeza, gipsanih ploča, poliuretanske pjene itd.) pa će se vanjski zidovi, izolacija i krov moći napraviti u jednom procesu. Kapaciteti kompanije su takvi da jednu kuću veličine više od 30 kvadratnih metara printeri mogu isprintati u roku od samo 24 sata. Zanimljivo je da ponekad printeri rade na dijelovima kuće preko noći, dok svi radnici spavaju. Iz Mighty Buildingsa kažu su više ograničeni transportom svojih isprintanih građevina, nego s mogućnostima printera.

Slika nije dostupna Pogled u budućnost: Pogledajte kako izgleda kad kuću gradi 3D printer

Kuće koje će se graditi i postavljati u Rancho Mirageu imat će dva dijela. Jedan će se sastojati od tri sobe i dvije kupaonice, dok će drugi dio imati još dvije sobe i kupaonicu. Osim kuća, svaka parcela u tom kvartu imat će i bazen u dvorištu, a uz nadoplatu postoji i mogućnost postavljanja vanjskih tuševa, hidromasažnih kada, kamina itd. Cijena će iznositi od 595 tisuća dolara za osnovnu konfiguraciju kuće s tri sobe i dvije kupaone, dok će oni koji žele dodatne dvije sobe i kupaonu morati platiti 950 tisuća dolara.

Na The Guardianu kažu kako bi upravo 3D printanje moglo biti rješenje za kalifornijsku krizu na tržištu nekretnina jer stručnjaci predviđaju da će, zbog očekivanog povećanja stanovništva na tom području, do 2025. biti potrebno između 1,8 i 3,5 milijuna novih stambenih jedinica.

 


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti