U SAD-u kreće u prodaju kućni test na koronavirus i stoji samo 185 kuna

Test će stajati oko 30 dolara (oko 185 kuna) te će se moći kupiti u ljekarnama ili se naručiti putem interneta.

Hina | 16.12.2020. / 10:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Prvi kućni test na koronavirus za koji neće biti potreban recept, uskoro će se naći u prodaji u Sjedinjenim Državama po cijeni od 30 dolara, nakon što je njegovu upotrebu odobrila američka Agencija za hranu i lijekove (FDA).

Odobrenje upotrebe testa, koji može ukazati na prisutnost virusa za 20 minuta, "golem je korak" u borbi protiv COVID-19, rekao je direktor uprave FDA Stephen Hahn, dodajući da će se test moći kupiti u ljekarnama.

Slika nije dostupna FDA odobrio prvi kućni test za COVID-19: Može ga koristiti bilo tko i bez recepta, a rezultat stiže na mobitel ili email

Prve zalihe ovoga testa bit će ograničene, a proizvodi ga tvrtka Ellume sa sjedištem u Kaliforniji koja u siječnju planira na tržište 'izbaciti' tri milijuna primjeraka, nakon čega će tijekom prve polovice 2021. godine povećati proizvodnju i distribuciju, piše AFP.

Riječ je o antigenskom testu, što znači da otkriva protein na površini koronavirusa, za razliku od PCR testova koji traže genetski materijal virusa.

Glasnogovornik tvrtke je izvijestio da će test stajati oko 30 dolara te će se moći kupiti u ljekarnama ili se naručiti putem interneta. Pribor se sastoji od štapića za uzimanje nazalnog brisa nosa, kemijska otopina i trakica za testiranje. Iz Ellumea su kazali da će štapić za nazalni bris biti nešto kraći od klasičnog medicinskog pa će samo uzimanje brisa biti manje neugodno.

Rezultati, koji su dostupni za dvadesetak minuta potom se digitalno povezuju s aplikacijom za pametni telefon koja korisniku pomaže u njihovoj interpretaciji. Istodobno je, putem aplikacije pametnog telefona moguće doći u kontakt s nadležnim liječnikom, odnosno rezultati se mogu prenijeti tijelima javnog zdravstva.

Pritom nije obvezno navesti ime i prezime ni e-mail adresu.

Tvrtka Ellume je za razvoj testa od američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) dobila 30 milijuna dolara.

Stručnjaci FDA su ustanovili da Ellumovi testovi, poput ostalih koji koriste sličnu metodologiju, rezultiraju malim postotkom lažno pozitivnih i lažno negativnih rezultata.

U osoba sa simptomima koronavirusa ispravno se otkriva 96 posto pozitivnih uzoraka i 100 posto negativnih.

FDA savjetuje da se korisnici testa koji dobiju negativan rezultat, a imaju simptome koronavirusa, svakako obrate liječniku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti