U strahu od novog napada: Velika potražnja za bitcoinima

Veliki broj kompanija kupuje bitcoine kako bi, u slučaju ransomwarea, mogli odmah platiti otkupninu za otključavanje podataka

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.05.2017. / 09:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ono što je zajedničko većini ransomware napada, uključujući i nedavni WannaCry napad u kojem je zaraženo više od 200 tisuća računala diljem svijeta, jest što hakeri i cyber kriminalci za otkupninu traže bitcoine. Razlog je jednostavan – teško je (iako ne i nemoguće) pratiti tragove ove kriptovalute i pronaći kriminalce su pokrenuli napade i zaključali računala. Npr. prošle godine hakeri su zaključali računala u jednoj policijskoj postaji u SAD-u, zbog čega je policija morala platiti odštetu – pokušali su pratiti trag novca i doći do hakera, no nisu pronašli počinitelja.

Hakeri koji zaključavaju računala često traže malu odštetu za ponovni pristup datotekama (iako su se cifre koje traže u zadnje vrijeme povećale) – zbog malih odštetnih zahtjeva (u nedavnom slučaju hakeri su tražili samo 300 dolara za otključavanje računala zaključanih WannaCry ransomwareom) dobar dio korisnika/kompanija na kraju se ipak odluči za plaćanje odštete, iako nikada ne mogu biti sigurni hoće li nakon plaćanja zaista dobiti ponovni pristup tim datotekama.

Ransomware napadi brojnim kompanijama mogu nanijeti veliku financijsku štetu zbog nemogućnosti pristupa i korištenja podataka te, kako bi smanjili te potencijalne gubitke, žele što prije platiti odštetu. Iako u nekim kompanijama i dalje ne znaju što je bitcoin, niti kako ih kupiti, zbog čega gube dragocjeno vrijeme (i novac) na prikupljanju informacija i kupovini bitcoina, sve više kompanija i organizacija masovno kupuje bitcoine kako bi se pripremili za potencijalne napade.

Prema prošlogodišnjem istraživanju sigurnosne kompanije Citrix, oko trećine ispitanih kompanija u Velikoj Britaniji iz predostrožnosti je kupilo kriptovalute kako bi, u slučaju napada i zaključavanja računala, mogli odmah platiti odštetu i ponovno pristupiti važnim datoteka. Isto je istraživanje pokazalo da zaposlenici u 50 posto kompanija ne backupiraju sadržaj svakog dana, što može predstavljati veliki problem u slučaju napada ransomwarea.

Jedan od organizatora e-Crime kongresa u Velikoj Britaniji Dr. Simon Moores za NBC rekao je kako su mu iz brojnih organizacija i kompanija priznali da drže zalihe bitcoina za slučaj ovakvih napada jer, dodao je, često jednostavno nemaju izbora i, ako žele podatke nazad, moraju platiti hakerima.

Sigurnosni stručnjaci najavljuju kako u budućnosti možemo očekivati nove napade te pozivaju sve korisnike, kompanije i organizacije na oprez – posebno je opasno otvaranje privitaka u mailovima koje ste dobili od nepoznatih osoba, surfanje sumnjivim stranicama, kao i korištenje zastarjelog softvera.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti