Virtualna valuta bitcoin u zadnjih nekoliko mjeseci približila se rekordnoj vrijednosti, zbog čega bi mogla postati novo sigurno utočište za investitore u uvjetima kada je svijet suočen s rastućom ekonomskom neizvjesnošću.

Nakon što je u siječnju ove godine bitcoin probio granicu od 1.100 dolara u sklopu Bitcoin Price Indexa, odnosno prosjeka cijena na glavnim burzama, nastavljen je rast koji je ovoj valuti omogućio da 2016. godinu završi s najvećim skokom vrijednosti od svih standardnih valuta. Da je kripto tržište u punom cvatu, govori i podatak da je bitcoin na nekoliko velikih burzi prije dva tjedna preskočio visokih 1.600 dolara, a za njim po pitanju rasta ne zaostaju ni ostale najveće kriptovalute po tržišnoj kapitalizaciji - Ripple XRP, Ethereum, Litecoin i druge.

Od njegovog osnivanja 2009. godine, bitcoin se suočio s brojnim fluktuacijama, da bi u jednom trenutku izgubio čak tri četvrtine vrijednosti "skliznuvši" s maksimuma od 1.165,89 dolara u 2013. godini. Podsjetimo, vijest o velikoj hakerskoj krađi bitcoina u kolovozu prošle godine prouzrokovala je da vrijednost ove valute padne za 20 posto, no analitičari vjeruju da će ova fluktuacija usporiti zbog jačanja dolara i kontrole kapitala u pojedinim zemljama, kao i uspona digitalne ekonomije.

Kaotično povlačenje novčanica velike vrijednosti u Indiji i uvođenje ograničenja na kupovinu stranih valuta u Kini zbog slabljenja juana prema dolaru su, prema ocjenama analitičara, posebno potaknuli potražnju za bitcoinima.

"Činjenica je i da izlazi sve manje bitcoina, a ljudi doživljavaju bitcoin kao dobru zaštitu protiv devalvacije valuta u svojim zemljama i, umjesto da kupuju dolar, oni kupuju bitcoin", izjavio je stručnjak za bitcoin i direktor startup kompanije "Civic" Vinny Lingham, predviđajući da će cijena bitcoina do kraja 2017. godini biti oko 3 000 dolara.

Blockchain - tehnologija koja bi mogla promijeniti poslovanje

Bitcoin je u suvremenom poslovanju i dalje novost, a plaćanje "digitalnim novcem" za mnoge je još uvijek testni projekt s neizvjesnom sudbinom. Kako bismo malo dublje objasnili kako bitcoin funkcionira, moramo objasniti tehnologiju koja stoji iza njega, tj. sustav prvotno razvijen kao podrška ovoj valuti, ali koji bi ga mogao preteći te značajno izmijeniti mnoge privredne grane.

U pitanju je blockchain, sustav baza podataka, kreiran radi registracije i praćenja svih bitcoin transakcija na svijetu. Tzv. digitalna glavna knjiga zapravo je mreža međusobno odvojenih, ali povezanih podataka o isplatama.

Blockchain je vrlo složena transakcijska baza podataka koja bilježi transakcije, odnosno operacije te je dijeljena između svih čvorova koji sudjeluju u sustavu baziranom na Bitcoin protokolu. Sve se drži unutar mreže servera koji se ponašaju kao replicirana baza podataka te svaki server sadrži sve podatke o transakcijama. Svaki blok sadrži informacije o vremenu i iznosu transakcije, posjeduje mogućnost automatskog izvršavanja naredbi, ali i vezu s prethodnim blokom, čime se stvara jasan i pregledan niz. Podjela podataka u blokove jamči i dodatnu sigurnost, što je također vrlo značajno u današnjem poslovanju.

Iz navedenih razloga je blockchain tehnologija privukla pažnju mnogih, prvenstveno u područjima financijskog poslovanja i glazbene industrije. Tako bi ovaj sustav mogao postati osnova modernog bankarstva, ali i rješenje za problem zarade i pravedne raspodjele sredstava unutar svijeta glazbe.

 


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju