U utorak u zoru mogli bismo svjedočiti nečem nezaboravnom - pljusku meteora

Brojnost meteora je velika nepoznanica: moguće je da će meteoroidi biti previše sitni da bi se njima uzrokovani meteori vidjeli prostim okom, moguće je da će biti dovoljno velike mase da budu vidljivi.

Hina | 29.05.2022. / 08:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Negdje pred zoru 31. svibnja, postoji mogućnost da na nebu svjedočimo jednoj od rijetkih prirodnih pojava - pljusku meteora, ako nebo ne bude prekriveno oblacima, najavio je u subotu koordinator Hrvatske meteorske mreže i dopredsjednik Hrvatskog astronomskog saveza Damir Šegon.

 

 

Riječ je o pojavi koja nastaje kada se Zemlja na svom putu oko Sunca sudari s oblakom sitnih čestica - meteoroida - izbačenih s kometa, u ovom slučaju s kometa 73P/Schwassmann-Wachmann čija se jezgra godine 1995. raspala na nekoliko dijelova, izvijestio je.

Raspad jezgre 73P je pritom na svojoj orbiti ispred i za sobom ostavio puno meteoroida s kojima se Zemlja u najvećoj mjeri ima sudariti oko 7 sati prema srednjoeuropskom mjerenju vremena. Meteoroidi prilikom izgaranja u atmosferi uzrokuju nebesku pojavu koju nazivamo meteor ili zvijezda padalica.

Slika nije dostupna VIDEO Vatrena kugla obasjala nebo, iznad Hrvatske i Italije preletio meteorit: ''Bio je sjajniji od punog mjeseca''

Iako će u to vrijeme kod nas uvelike biti dan, ukupno trajanje ovog mogućeg nebeskog vatrometa zvijezda padalica procjenjuje se na nekoliko sati i moguće je da ćemo neke od tih meteora vidjeti i iz naših krajeva, ističe Šegon

Brojnost meteora je velika nepoznanica: moguće je da će meteoroidi biti previše sitni da bi se njima uzrokovani meteori vidjeli prostim okom, moguće je da će biti dovoljno velike mase da budu vidljivi. Procjene vodećih svjetskih stručnjaka na polju predviđanja ovakvih događaja slažu se u jednom, a to je da će se "nešto" dogoditi i variraju od običnim promatračima neprimjetne aktivnosti meteora pa sve do meteorskog pljuska od tisuće meteora na sat, naveo je Šegon.

Mada je sam meteorski potok uzrokovan meteoroidima kometa 73P nazvan tau Herkulidi prema njegovom položaju iz godine 1930. kada je otkriven, radijant (točka iz čijeg će smjera meteori izvirati) ovogodišnjeg potoka nalazit će se u zviježđu Volara, na četvrtini puta od zvijezde Arktur prema zvijezdi Karlovo srce (u zviježđu Lovačkih pasa) i pred jutro manje-više iznad naših glava.

Za one koji se slučajno ili s namjerom probude nakon 2 sata u jutro 31. svibnja ovu pojavu mogu opažati bez ikakvih pomagala. Dovoljno je, kaže Šegon, zakloniti se od okolnih izvora svjetlosti (Mjesec ovom prilikom neće smetati) i iz mraka promatrati nebo - meteori potoka tau Herkulida trebali bi biti najbrojniji na visini od oko 30-ak stupnjeva od horizonta (oko trećine udaljenosti između horizonta i zenita), te bi u usporedbi s drugim meteorima trebali biti vrlo spori.

Slika nije dostupna VIDEO Pao meteorit kod Rijeke: Sjajna vatrena kugla osvijetlila nebo, mogla se vidjeti golim okom

Za razliku od na primjer Perzeida koje su neki opažali tijekom sredine kolovoza, tau Herkulidi trebali bi trajati i do četiri puta duže (oko jedne sekunde).
Kao zaključak, navodi Šegon, moguće je da će se pred jutro 31. svibnja ove godine na nebu dogoditi nešto neuobičajeno. Moguće je da ćemo vidjeti jako puno zvijezda padalica, ali moguće je da se neće vidjeti ništa posebnog ni spektakularnog.

Bilo kako bilo, ukoliko nekim slučajem u to vrijeme budete budni, bacite oko na nebo... možda ćete prisustvovati nečem nezaboravnom. Tau Heculids bi mogli iznenaditi ali i razočarati, dometnuo je koordinator Hrvatske meteorske mreže i dopredsjednik Hrvatskog astronomskog saveza Damir Šegon.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti