U vrijeme digitalizacije oni su odabrali - ručnu proizvodnju i osvojili kupce: Svaka čašica Croccantina preko naših ruku prođe 6 puta

Svaki naš sladoled radi se ručno, imamo samo strojeve koji nam pomažu da se on kuha, miješa, hladi i zamrzava. Za sve ostalo, tu je naša ruka, s ponosom ističe Marija Antunović.

Martina Čizmić | 17.10.2022. / 11:18

Marija Antunović i Ivan Borac (Croccantino) (Foto: Nova TV)

Neki poduzetnici od samog početka imaju tu "iskru" u sebi i stalno pokušavaju stvoriti "nešto svoje". Za druge, ta se "iskra" zapali odjednom i ako su dovoljno hrabri, brzo se pretvori u "plamen uspjeha". 

U slučaju Marije Antunović i njenog supruga Ivana Borca, ulazak u poduzetničke vode možda nije bio baš tradicionalan, ali je zato njihov uspjeh još veći. Naime, prije no što im je Croccantino uopće pao napamet, njih su dvoje gradili karijere u potpuno drugom području. 

Odgojena sam u poduzetničkoj obitelji i naviknula sam na takav stil života, na to da svojim rukama nešto gradim i da vidim vrijednost koju sam stvorila vrlo brzo i vrlo direktno. Mislim da mi je to najviše nedostajalo u praksi koju sam imala prije nego smo otvorili Croccantino. Koliko god sam na prijašnjim poslovima učila i razvijala se, nedostajalo mi je ono nešto "moje". To je pokrenulo sanjarenja, a sanjarenja ono što živim danas, otkrila nam je u razgovoru za Zimo.hr Marija Antunović.

Croccantino - pelješki gelato (Foto: Tibor Marochini/Nova studio)

Koliko se vaš proizvodni proces do sad promijenio? Što su vam bili problemi s kojima ste se susreli na početku i kako ste ih riješili? Radite li i dalje sve ručno ili ste ipak angažirali neko tehnološko rješenje?

Iako su recepti jednaki, proizvodni proces izrade sladoleda na kuglice i u čašicama je različit. Najveći izazov je bio isplanirati tako veliku proizvodnju i proizvodne procese prije nego sam skupila dovoljno iskustva na tome. Kada sam počela raditi prvu veliku narudžbu za Spar shvatila sam da je moje dosadašnje bogato iskustvo u tehnologiji proizvodnje sladoleda bilo iznimno jako jer su se proizvodni procesi zaista odvijali po planu kojem sam predvidjela i workflow je bio jako dobar. No, svakako mogu reći da učim iz dana u dan i želim i ovaj tehnološki proces s vremenom poboljšavati. Svaki naš sladoled radi se ručno, imamo samo strojeve koji nam pomažu da se on kuha, miješa, hladi i zamrzava. Za sve ostalo, tu je naša ruka. Kada smo brojali, svaka čašica, tijekom proizvodnje pređe preko naših ruku 6 puta prije nego dođe na police Spara.

Koliko je zapravo komplicirano ručno raditi sladoled? Na što morate posebno obratiti pozornost?

Nije komplicirano, no iznimno je zahtjevno jer traži visoku dozu koncentracije, radi velikog broja specifičnih sastojaka budući da sami radimo svoju bazu, i traži veliku brzinu, jer sladoled mora što manje vremena provesti izvan srmrznutog režima kako bi se održala fina struktura i tekstura sladoleda.

Marija Antunović i Ivan Borac par je koji stoji iza Croccantina (Foto: Nova TV)

 Koliko je bilo izazovno razviti Croccantino? Jeste li se susretali s kakvim problemima i kako ste ih rješavali?

Iako smo imali prethodna znanja vezana za proizvodnju sladoleda, za ulazak na veliko tržište bilo nam je ključno znanje i iskustvo ljudi u projektu, osobito stručnjaka Spara koji su nam dali ideju kako naš sladoled učiniti zanimljivijim i kako se istaknuti pred jakom konkurencijom na postojećem tržištu. Savjet da obogatimo nas sladoled tradicionalnim slasticama učinio je razliku.
Vrlo izazovno je bilo i još uvijek jest. Baš kada misliš da si savladao jedan izazov dođe drugi i tako idemo naprijed. S problemima se susrećemo svakodnevno i jedna od najvažnijih stvari koje sam naučila je ta da na njih gledaš kao na priliku za učenje. Kada problemu dodaš taj twist, on odjednom nema samo negativnu konotaciju, nego ima nešto i dobro u tome.

Imate li kakve povratne informacije o svojim proizvodima? Što se ljudima najviše sviđa?

Za sada dobivam iznimno puno poruka i poziva od naših kupaca u kojima nam izražavaju podršku u poduzetničkom putu i u kojima nam hvale sladolede. To nam automatski poboljša dan, podsjetimo se da je ta emocija koju smo kreirali kod njih zapravo naša misija i da u tome uspjevamo. Najviše im se sviđa punina okusa sladoleda i to što je primjetno drugačiji od drugih.

Croccantino - pelješki gelato (Foto: Tibor Marochini/Nova studio)

Kad biste sad kretali ponovno od početka, biste li što promijenili?

Da nešto promijenim, ne bih ovoliko toga naučila. Dakle, ništa. :)

Kakvi su vam planovi za dalje? Hoćemo li vidjeti još kakve proizvode pod brendom Croccantino?

U planu nam je ishođenje glutenfree certifikata za sladolede, a u novoj godini planiramo još par novih okusa, a prvi na listi nam je jedan od veganskih okusa. Veselim se što sam, kroz ovaj projekt, upoznala divne poduzetnike iz ove i proteklih sezona i s nekima od njih već sklopila suradnju. Nadam se da će tih suradnji iduće godine biti još više. U glavi mi se vrti i jedan divan sladoled s kozjim mlijekom braće Perković. :)

Što za vas znači sudjelovanje u projektu "Startaj Hrvatska"?

Za mene je ovo prilika za pomicanje svih mojih osobnih i poslovnih granica. Prije nego sam krenula u borbu sa svim vanjskim utjecajima, bilo da se radi o prostoru, financijama, procesu proizvodnje... prvo sam trebala pobijediti svoje strahove i razgovarati sa svojim očekivanjima. A to je, moram priznati, bio najteži dio ovog projekta. Uvijek se najteže izboriti sa sobom, ali kada uspiješ, onda si daješ priliku za rast. Ja sam u ovom projektu naučila iznimno puno, često kažem da sam kroz posljednjih 8 mjeseci završila još jedan fakultet. Ovo iskustvo je, upravo zato, neprocjenjivo, ističe na kraju Marija Antunović.

Marija saznaje da je Croccantino ušao u projekt Startaj Hrvatska (Foto: Nova TV)

Emisija Startaj Hrvatska prati osam poduzetničkih priča i osam odličnih proizvoda koje je Nova TV zajedno sa SPAR Hrvatska odabrala među stotinama prijava pristiglih na projekt Startaj Hrvatska. Samo jedan proizvod postat će Hrvatski HIT-proizvod 2022. godine te zauzeti posebno mjesto na policama svih INTERSPAR i SPAR trgovina diljem Hrvatske.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti