U Vukovaru razvili robota koji može zamijeniti učenika u školi ako je bolestan

IT senzacija iz Vukovara. Nakon robota konobara i robota blagajnika stigao je robot asistent. Učenici i profesori Tehničke škole Nikole Tesle izradili su prototip robota pomoću kojeg će na nastavi moći sudjelovati i učenici koji fizički nisu u školi.

Matea Drmić | 20.01.2021. / 06:35

Galerija

Iako nije u školi, Luka uz pomoć robota na nastavu ide zajedno sa svojim kolegama, ali virtualno. Naime njegov tablet školskim hodnicima nosi robot. Sve je to bila ideja nedavno preminulog profesora Zorana Konjevića, a koja je proizašla prateći poznatu seriju jer je jedan od učenika bio bolestan i dugo izbivao iz škole.

Ako učeniku gradivo nije jasno, zahvaljujući robotu profesor priskače u pomoć. Da bi pristupio nastavi, učenik od škole dobije lozinku pomoću koje pokreće robota. Ako učeniku gradivo nije jasno, zahvaljujući robotu profesor priskače u pomoć. Da bi pristupio nastavi, učenik od škole dobije lozinku pomoću koje pokreće robota. Na prototipu su radili dvije godine.

Sastavljanje cijelog robota, rješavanje problema koje nam je profesor namjerno podvalio, modeliranje, šmirglanje, bojanje, programiranje, govori nam učenik Luka Kercel.

Ove godine plan im je napraviti sedam robota od kojih će pet podijeliti školama. Pandemija koronavirusa dodatno ih je motivirala. Profesor iz škole govori kako idu korak po korak i kako su dosad napravili prototip koji je uspješan, ali kako će njega nadograditi da se može spojiti više učenika. Nadaju se kako tu neće stati i da će ga poboljšavati uz pomoć novih tvrtki i države ako im dodijele novčana sredstva.

Trenutačno 3.700 učenika ima pomoćnike i asistente u nastavi. Iz ministarstva pozdravljaju projekt Robot. Ideja koju realiziraju učenici je dobrodošla, ja sam siguran da kad nam netko izloži, pokaže, predoči čitavu ideju da ćemo imati sluha. Neka se jave, pozvao ih je ministar Fuchs.

Uz vrijedne ruke učenika i pomoć države u budućnosti bi sve škole mogle imati svog robota.

Više o ovoj priči pogledajte u videu priloženom u galeriji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti