U Zagrebu se nakon 25 godina organizira Amiga Party!

Amiga je svakako obilježila jedno bogato razdoblje na informatičkoj sceni, a upravo su na Amigi mnogi kompjuteraši napravili svoje prve korake u novo doba informatike.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 08.09.2014. / 11:20

U Zagrebu se nakon 25 godina organizira Amiga Party!

Amiga je svakako obilježila jedno bogato razdoblje na informatičkoj sceni, a upravo su na Amigi mnogi kompjuteraši napravili svoje prve korake u novo doba informatike. 

Kako bi se prisjetili starih dana i ponovo povezali, entuzijasti i zaljubljenici u Amigu imaju se priliku okupiti ove subote 13. rujna u Visokom učilištu Algebra (Ilica 242, ulaz iz Domobranske ulice) s početkom u 15 sati. 

Popularni Amiga Party svojevremeno je okupljao entuzijaste računalne demoscene – programere, muzičare, grafičare, među kojima su i osnivači nekih od danas najuspješnijih IT tvrtki i studija koji se bave razvojem računalnih igara. Na Amiga Partyju predstavljala se maštovita računalna grafika, praćena elektronskom glazbom, te su pojedinci dokazivali svoja vrhunska programerska znanja kombinirajući grafiku i glazbu u jedinstvenim, što manjim programima koji bi što bolje koristiti limitirane resurse tadašnjih računala. Ti su se programi zvali demoi, a demo scena u svijetu ni u kojem slučaju nije zamrla već je prilično živahna u, primjerice, Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj.  

Organizatori ovim događanjem žele potaknuti slična zbivanja i u Hrvatskoj, stavljajući naglasak na činjenicu da se njima promoviraju informatičke vještine, naročito danas vrlo cijenjeno programiranje i razvoj aplikacija. Vrhunski programeri svojevremeno su, pišući demoe za Amigu, dokazivali svoje vještine, a organizacijski tim Amiga Partyja smatra kako se i danas na sličan način kod mladih može potaknuti interes za informatikom, računalom, programiranjem... 

Posjetitelje partija očekuju projekcije arhivskih snimaka prošlih događanja, prikazivanje tehnoloških demoa iz devedesetih, predavanja o suvremenim trendovima na demosceni, prezentacija modernih dodataka za retro računala te retro gaming kutak.  

Raspored cijelog događanja i ostale informacije nalaze se na www.amigaparty.com

Organizatori pozivaju kreativne programere, glazbenike i grafičare da udruže svoje snage i sudjeluju na Amiga Partyju u Zagrebu sa svojim radovima na bilo kojoj platformi – od suvremenih do retro. Pristigli radovi prikazat će se u sklopu javne prezentacije tijekom događanja.

Foto Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti