U Ziceru predstavljeno 19 timova pete generacije Startup Factoryja

Nakon provedene selekcije i natjecanja pred stručnim žirijem u program je odabrano 19 timova koji će se na konferenciji Zagreb Connect boriti za 550 tisuća kuna bespovratnih sredstava.

Martina Čizmić | 15.10.2020. / 16:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

ZICER je dobio nove stanare. Točnije, 19 novih razvojnih timova koji su sudionici pete generacije predakceleracijskog programa Startup Factory. Timovi će tijekom osam tjedana proći kroz intenzivnu edukaciju s domaćim i stranim stručnjacima, surađivati s mentorima, startup ekspertima, a sve kako bi u prosincu predstavili svoje ideje i proizvode na konferenciji Zagreb Connect, gdje će najbolji timovi za razvoj osvojiti bespovratna novčana sredstva Grada Zagreba u vrijednosti 550.000 kuna.

Pred nama je peta generacija Startup Factoryja i sedmi Zagreb Connect. Kroz koncept edukacija, rada s mentorima, poticajne infrastrukture i financijske podrške lakše je uspjeti. Samo jake poduzetničke kompetencije dovode do održivosti. Zato mi je jako drago što se akademska zajednica aktivno uključila u Program. Poručujem svima da se ne boje, već da se upoznaju, povežu, dijele znanja i iskustva. To uvijek donosi dodanu vrijednost, poručila je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Moram istaknuti kako sam zadovoljan jer je sa svakom novom generacijom kvaliteta prijava sve bolja. U program nam se priključuje sve više znanstvenika s istraživačkim idejama. Vrlo često se oni prijavljuju zbog preporuke kolega iz akademske zajednice koji su kroz program već komercijalizirali svoje ideje. To nam pokazuje da je tehnološki transfer moguć. Za uspjeh treba biti dosljedan i strpljiv, ali i fleksibilan. I posebnu pažnju usmjeriti na tim jer samo jak, komplementaran tim može projekt iznijeti do kraja, istaknuo je Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

Nakon provedene selekcije i natjecanja pred stručnim žirijem u program je odabrano 19 timova.

2D generatori razvijaju nosive generatore električne energije na bazi dvodimenzionalnih (2D) materijala koji crpe energiju ljudskog kretanja i svjetlosti. Koristeći 2D materijale koji su najtanji na svijetu, svojim nanometarskim dimenzijama te svojstvima generiranja električne energije deformiranjem i upijanjem svijetlosti omogućuju razvoj nove generacija izvora energija kao zamjena za klasične neadekvatne baterije. Novi izvori energije su nužni za daljnji razvoj nosive elektronike u obliku pametne odjeće koja prati u stvarnom vremenu vitalne funkcije poput otkucaje srca, disanje, kretanje i znojenje te umjetnih organa odnosno uređaja koji oponašaju funkcije organa.

Crop Shepherd razvija vrlo kompaktnog autonomnog robota kojeg će OPG-ovi koristiti za uništavanje korova bez uporabe herbicida. To će omogućiti ekološku proizvodnju kultura na većim površinama pošto je danas poljoprivrednicima teško naći radnu snagu za mehaničko uklanjanje korova. Robot Crop Shepherd pomoću računalnog vida raspoznaje korov od biljke i uništava ga laserom.

Deep Dive Blue je tim profesionalaca posvećen razvoju podvodnog vozila na daljinsko upravljanje(ROV), sposobnog zaroniti na dubinu od 1000 i više metara. On razvija nove tehnologije s dodatnom vrijednošću te nove proizvode i usluge jedinstvene na današnjem globalnom tržištu.

EasyBusy je prvi pametni softver za dentalne ordinacije i dentalne laboratorije. Oni danas imaju odvojene poslovne procese iako rade na istom proizvodu, a međusobna komunikacija im se temelji na papiru i mnogobrojnim telefonskim pozivima. EasyBusy omogućuje potpunu integraciju njihovih poslovnih procesa te digitalnu razmjenu informacija direktno kroz softver. Korištenje EasyBusya će olakšati i znatno ubrzati rad objema uključenim stranama, smanjiti mogućnost pogreške te povećati zadovoljstvo pacijenta. EasyBusy je digitalna revolucija u svijetu dentalnih poslovnih procesa.

eWent novo je i jedinstveno rješenje za povezivanje krajnjih korisnika s organizatorima događaja. Široki izbor omogućuje korisniku biranje u mnoštvu preporučenih aktivnosti, pozivanje prijatelja te upoznavanje novih. Aplikacija će početkom sljedeće godine biti dostupna u Zagrebu i Splitu s ciljem proširivanja na područje cijele Hrvatske, a i šire. Organizatorima događaja ovo je jedinstvena prilika koja omogućava jednostavno promoviranje ponuđenog sadržaja i prodaju ulaznica.

HELIX je cloud platforma za sigurnu pohranu, organizaciju i ažuriranje elektroničkih zdravstvenih podataka s ciljem pomoći zdravstvenim djelatnicima u donošenju informiranih odluka te postizanja optimalne zdravstvene skrbi. Suvremenom tehnologijom te najvišim sigurnosnim standardima HELIX osigurava maksimalnu razinu zaštite I privatnosti prilikom korištenja zdravstvenih informacija pacijenata.

Iron Bull Tanks je startup za razvoj daljinski upravljanih replika legendarnih tenkova svjetske povijesti, s operacijskim sposobnostima stvarnih tenkova, u svrhu uprizorenja tenkovskih borbi. U posebno razvijenim Iron Bull igraonicama igrači koriste razne taktike i tenkovske manevre kako bi nadigrali svoje neprijatelje, pronašli njihove slabe točke i sveli životne bodove na nulu.

Iwi mobile app je dating/socializing mobilna aplikacija nove generacije, inovativna i prilagođena aktualnom vremenu i željama korisnika, osobito mladih koji vode aktivan život i traže nove vrste izazova. Ime joj dolazi od maorske riječi 'zajednica', a stvaranje novih zajednica i povezivanje s okolinom i prirodom glavni je motiv tima koji stoji iza nje. Kroz model spajanja osobnih profila, razrađenih na temelju njihovih karakteristika, interesa i hobija, aplikacija nudi punije iskustvo upoznavanje drugih osoba, a tehnički dodatak “spojeva uživo“ potiče sve generacije korisnika da se odvaže “izvući iz svojih fotelja” i vrate “natrag u igru”. Iwi donosi i svoju „eko“ priču, popraćenu adekvatnim dizajnerskim elementima, koja promiče zelene lokacije kao potencijalna mjesta druženja i poziva na zaštitu i brigu o okolišu, dokazujući da i aplikacije ove vrste mogu prenositi poruke važne za naše društvo.

Medily je mobilna aplikacija za djecu predškolskih uzrasta čija je svrha kroz pitalice i mini igre u proširenoj stvarnosti normalizirati nošenje maski, te kroz strukturirane aktivnosti koje djeca prolaze s roditeljima osigurati dodatnu emotivnu podršku i edukaciju u periodu pandemije.

Museit je online platforma koja povezuje tekstopisce, pjevače i kompozitore. To je mjesto na kojem oni mogu kupovati/prodavati i razmjenjivati svoje tekstove, kompozicije i vokalne izvedbe, na transparentan i pravno reguliran način. Također, platforma omogućuje glazbene izazove koje mogu pokretati kako korisnici tako i poslovni subjekti (pjesme za reklame brandova, glazba za igrice i sli.).

Nanoing je novoosnovana tvrtka specijalizirana za spoj između znanosti i industrije. Agilnim pristupom ovi mladi poduzetnici implementiraju svoje znanstvene ekspertize u području nanotehnologije i 2D materijala u razne uređaje poput akcelerometara i lokatora. Cilj tvrtke je prometnuti se u jednog od ključnih igrača na tržištu fleksibilne elektronike i staviti Hrvatsku na mapu high tech uređaja budućnosti i IoT rješenja.

NAOMI mental wellness - Novonastale okolnosti koje se trenutno događaju u svijetu rezultirale su time da se veliki broj pojedinaca trenutno teško nosi s različitim neugodnim emocijama. Anksioznost i briga oko budućnosti, potištenost i depresivnost, ljutnja i frustracija, usamljenost, poteškoće sa spavanjem i visoka razina stresa samo su neke od njih. Upravo zbog toga kreirana je Naomi – virtualna asistentica za mentalno zdravlje, koja je dostupna 0-24 na vašem pametnom telefonu. Naomi korisniku pruža prijeko potrebnu psihološku i emocionalnu podršku, postavlja mu relevantna pitanja, te mu daje stručne savjete kako bi se uspješnije nosio sa svojim privatnim i poslovnim izazovima u ova turbulentna vremena.

OIL GELS kompanija imat će mogućnost transformacije prehrambenih, kozmetičkih i farmaceutskih proizvoda pomoću djelotvornih gelatora jestivih ulja i vode u stvaranju zdravijih i kvalitetnijih proizvoda za ljudsko zdravlje. Prehrambeni sektor je suočen s velikim izazovom jer bi se trebao smanjiti udio palmine masti u gotovo 50 % prehrambenih proizvoda radi sprječavanja posljedica po ljudsko zdravlje. Prehrambena industrija intenzivno traži efikasna rješenja za strukturiranje jestivih ulja. Mali udio (0,02 wt%) patentom zaštićenih gelatora u zdravom jestivom ulju je dovoljan da zamijeni krute masnoće i omogući čvrstu strukturu konačnog proizvoda. Dokaz inovativnog koncepta patentom zaštićenih gelatora proveden je pripravom novog margarina, namaza i čokoladnih namaza u suradnji s različitim prehrambenim kompanijama. Gelatori također predstavljaju djelotvoran medij za kontrolirano otpuštanje mikro-nutrijenata i lijekova.

PlatePay je online platforma koja, vežući se na tehnologiju očitanja i prepoznavanja tablica, omogućuje plaćanje svih drive-in i drive-through usluga na jednom mjestu. Prije korištenja je potrebno kreirati online profil koji uključuje osnovne podatke o korisniku, njegov broj bankovnog računa s kojeg će se plaćanje odvijati i registarsku oznaku koja će se vezati na taj račun. Nakon toga korisnik jednostavno iz sigurnosti automobila kupuje proizvode lanaca brze hrane, gorivo za automobil, plaća cestarinu, vignette, parking i razne druge usluge na način da samo jednim klikom potvrdi plaćanje na mobitelu ili nekom drugom uređaju kojeg preferira, nakon što mu je na ekran poslana push notifikacija vezana za iznos usluge koju je upravo kupio. Ovakvo inovativno rješenje omogućuje brzo i učinkovito plaćanje raznih drive-in i drive-through usluga jednom aplikacijom bez socijalnog kontakta, nepotrebnog gubljenja vremena ili dodatnog zagađivanja okoliša. Poslodavcima može koristiti za kontroliranje troškova i uporabe bankovnih kartica i službenih automobila njihovih zaposlenika, te jednostavnog povlačenja raznih oblika izvještaja potrebnih za mjesečni obračun neoporezivih primitaka vezanih za takve troškove.

Projekt Rolla je paket proizvoda koji se sastoji od električnog romobila, punionice i aplikacije. Paket je zamišljen kao simbioza ekološkog prijevoznog sredstva s istaknutim sigurnosnim postavkama i otpornoj konstrukciji te aplikacije personalizirane prema željama korisnika i kreirane prema konceptu promicanja turističkog značaja zemlje, i punionice kao baznog mjesta za najam i punjenje romobila. Želja tvrtke je bila kreirati električni romobil koji je otporan, robusan, siguran za korisnike i siguran u pogledu krađe i koji će svladati gotovo sve uzbrdice bez problema. Ideja za distribuciju paketa je najam kroz suradnju sa privatnim, turistički orijentiranim tvrtkama.

SeaCras je startup orijentiran na obradu satelitskih podataka s ciljem davanja usluga praćenja kvalitete mora i kopnenih voda. SeaCras pruža pravodobne informacije koje služe optimizaciji proizvoda i usluga nužnih za plavu ekonomiju npr. u akvakulturi i turizmu. Robustnom statističkom analizom signala prikupljenih multispektralnim detektorom satelita u orbiti, s visokom točnošću možemo kvantitativno odrediti površinske koncentracije klorofila, organskih tvari te sedimenata analiziranog vodnog tijela. Na taj način pruža se alternativa klasičnim metodama praćenja kvalitete voda.

Spoolio je IOT uređaj i web platforma koji svim korisnicima 3D printera olakšava proces printanja i vođenje inventara materijala koji koriste. Koristeći RFID kartice Spoolio detektira koji Spool materijala 3D printer trenutno koristi te preostalu dužinu žice na tom Spool-u. Ti podaci se šalju na Spoolio web aplikaciju gdje korisnici mogu imat uvid u inventar Spool-ova i statistiku o potrošnji. Na web stranici korisnici također mogu naći i postavke printera za tip spool-a koji koriste te ocijeniti spool-ove.

Sportreact je IoT uređaj za razvoj motoričkih i kognitivnih sposobnosti. Osnovni cilj Sportreacta je unaprjeđenje brzine reakcije i brzine donošenja odluke. Uređaj funkcionira bežično, povezuje do osam modula koji su povezani s mobilnom aplikacijom. Unutar nje definiraju se parametri za rad i analizira napredak sportaša. Svaki od modula ima mogućnost prikaza različitih simbola i boja na koje korisnik reagira i deaktivira koristeći senzor udaljenosti ili manualno putem tipkala. 

VIRDIS, u procesu digitalne transformacije društva, koja je neizbježna i nezaustavljiva te iz temelja mijenja načine poslovanja i odnose s ljudima, zamišljen je kao digitalna platforma za digitalizaciju i inovativno upravljanje računima, a bazira se na cloud rješenju. To je skalabilno rješenje koje se jednostavno implementira, te koristi najnovije tehnologije za prijenos podataka, prepoznavanje i klasifikaciju, privatnost i zaštitu podataka korisnika. Cilj VIRIDS-a je pružiti rješenje koje može uštediti prirodne resurse i pomoći u spašavanju prirode. U eri pandemija pomaže sprečavanju širenja virusa i zaraza preko papirnatih računa.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti