Uber objavio zanimljivu ljestvicu: Najzaboravniji putnici su u Tokiju, zaboravili su čak i svadbenu tortu u automobilu

Hrvati najčešće gube ključeve, novčanike i torbice, ali i mobilne telefone.

Martina Čizmić | 19.05.2021. / 15:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Uber je i ove godine objavio popis izgubljenih i pronađenih predmeta u vozilima partnera vozača koje su korisnici u destinacijama diljem svijeta zaboravljali tijekom prošle godine. Tako su na stražnjim sjedištima pronalazili i vraćali korisnicima zaista jedinstvene predmete - od uramljene diplome, toalet papira i igraćih konzola, pa sve do torte za vjenčanje i 6.000 dolara.

Najzaboravnijim na svijetu su se pokazali korisnici u Tokiju, dok je Beč najzaboravniji grad Europe. Hrvatska se na popisu nalazi pri dnu ljestvice, a Hrvati su prošle godine u Uberovim vozilima najčešće ostavljali uobičajene osobne predmete - ključeve, novčanike i torbice. Ukupno je zabilježeno 765 slučajeva izgubljenih i pronađenih predmeta, a u usporedbi s 2019., korisnici su bili nešto oprezniji i manje zaboravni.

Što se i kako zaboravljalo u Uberu?

U Hrvatskoj su prošle godine ključevi bili najpopularniji predmet za gubljenje u Uberu, pronađen je čak 101 ključ koji je vraćen korisnicima. Na drugom su mjestu novčanici i torbice, dok top tri najčešće pronađena predmeta zatvaraju mobilni telefoni. Zabilježeno je i osam slučajeva zaboravljenih slušalica, te jedan sat i prijenosno računalo.

Najpopularniji dani za gubljenje predmeta u Uberu u Hrvatskoj su subota (179 slučajeva) i petak (168 slučajeva), dok su najčešći sati 10 ujutro, te 3 i 4 poslijepodne. Zanimljiv je i podatak da su korisnici najzaboravniji bili u petak, 26. lipnja prošlog ljeta kada su izgubili 12 predmeta.

 

Tokio - najzaboravniji grad na svijetu

 

Da je zaboravljanje osobnih predmeta u Uberu sportska disciplina, Japan bi osvojio zlatnu medalju. Tokio je grad u kojem korisnici najčešće zaboravljaju predmete u Uberu, a među prvih 10 su i Johannesburg, Perth i Cape Town. Beč se pokazao najzaboravnijim gradom Europe, Milan je zauzeo drugo mjesto, München treće, a Zagreb tek 12. mjesto.

Korisnici u SAD-u najčešće zaboravljaju predmete branda Apple, a slijede ga Samsung, Nike, Gucci i Louis Vuitton. Što se tiče ključeva automobila, prošle je godine izgubljeno više od 200 ključeva BMW-a, Honde i Toyote. Osim predmeta, korisnici Ubera u SAD-u zaboravili su i novac tijekom svojih vožnji, a iznosi su se kretali od svega nekoliko kovanica do više od 6.000 dolara.

Iz Ubera ističu kako je najbolja praksa, da putnici uvijek provjere imaju li sve svoje stvari sa sobom. A ako ipak otkriju da su nešto izgubili, vozača koji ih je vozi mogu kontaktirati putem aplikacije te mu tamo signalizirati da su nešto ostavili u njegovom automobilu i dogovoriti vrijeme i mjesto povratka. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti