Uber surađuje s Arrivalom u razvoju električnog vozila namijenjenog prvenstveno taksistima

Veliku ulogu pri razvoju automobila imat će upravo vozači Ubera, kako bi se vozilo prilagodilo stvarnim potrebama vozača.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.05.2021. / 13:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Brojne globalne inicijative usmjerene su borbi protiv klimatskih promjena. U skladu s tim, neke su države tijekom sljedećih desetak godina (neke prije, neke kasnije) najavile zabranu prodaje automobila s motorima s unutrašnjim izgaranjem, a upravo je elektrifikacija u fokusu gotovo svih tradicionalnih automobilskih kompanija. I Uber, poznata platforma za taksi-prijevoz, odnosno dijeljenje vožnje još je ranije najavio svoje planove usmjerene potpunom prelasku na električna vozila.

Uberov autonomni automobil "Spržili 2,5 milijardi dolara": Imali su velike planove za tehnologiju budućnosti, no na kraju je sav novac bačen u vjetar

Prvi grad s kojim kreću u dugogodišnji proces elektrifikacije jest London te do 2025. sva Uberova vozila u tom gradu moraju biti električna. Do 2030. isto namjeravaju napraviti na tržištima Europe i Sjeverne Amerike, dok su kao posljednju godinu nakon koje na njihovoj platformi više neće biti niti jedan benzinac i dizelaš naglasili 2040.

Uber je ovaj tjedan napravio još jedan korak u tom smjeru elektrifikacije najavivši suradnju s proizvođačem električnih automobila Arrivalom. Britanska kompanija nije fokusirana na razvoj klasičnih e-vozila koji se prodaju na tržištu, već ih razvija za komercijalne partnere pa su tako ranije već dobili narudžbu UPS-a za 10 tisuća komercijalnih dostavnih vozila.

Ono što je posebno zanimljivo u suradnji s Uberom jest što će upravo vozači taksija ove kompanije sudjelovati u razvoju automobila kako bi se njegove opcije prilagodile stvarnim potrebama vozača. Arrival Car, odnosno kako će se već automobil zvati, ne treba očekivati u slobodnoj prodaji, već će biti dostupan samo Uberovim profesionalcima. Britanska tvrtka već je objavila neke fotografije testnog dizajna, a uz pomoć ekipe iz Ubera očekuju da će do kraja ove godine dovršiti dizajn, dok bi proizvodnja trebala početi u trećem kvartalu 2023. Nažalost, trenutačno nema nikakvih detalja, odnosno opcija poput snage motora i baterije na koje u Arrivalu ciljaju.

Slika nije dostupna Prvi put u svijetu: Britanski vozači Ubera dobit će status zaposlenika i imati pravo na godišnji odmor

Ova kompanija, naglašavaju na Tech Cruncheu, želi promijeniti način na koji se dizajniraju i proizvode komercijalna električna vozila. Naime, oni sve komponente i baterije sami razvijaju i to u sklopu više mikrotvornica koje su puno manje u odnosu na tradicionalne automobilske pogone, što im omogućuje bržu i jednostavniju proizvodnju, uz manje zagađenje i ispuštanje stakleničkih plinova.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti