Uber uvodi električna vozila kroz UberGREEN

Cilj pilot-projekta je privući najmanje deset tisuća korisnika UberGREEN-a do kraja travnja.

Martina Čizmić | 27.02.2018. / 14:50

UberGREEN (Foto: Uber) (Foto: Uber)

Uber je već u nekoliko navrata najavljivao uvođenje električnih vozila u svoju ponudu, no od sad se više ne radi samo o najavi. Prva takva usluga, pod nazivom UberGREEN prezenitrana je i pokrenuta u Bukureštu. Radi se o vozilima koja su u potpunosti na električni pogon i ne ispuštaju štetne plinove. Za početak će se u pilot-projektu koristiti 20 električnih automobila Renault Zoe, a cilj je do kraja travnja imati najmanje deset tisuća korisnika usluge UberGREEN.

Bukurešt je prvi grad u središnjoj i istočnoj Europi s uslugom naručivanja vožnji preko električnih vozila, te jedan od tek nekoliko gradova u Europi u kojima Uber pruža mogućnost „zelenog“ kretanja gradom. Osim u Bukureštu, Uber kao posebnu uslugu prijevoza električnim automobilima pruža još u Parizu, Londonu, Amsterdamu, Lisabonu, Portu i Zürichu.

Vjerujemo kako budućnost prijevoza leži u električnom pogonu, dijeljenju vožnji i samovozećim vozilima. Pred nama je, međutim, dug put. Cilj ovog pilot-projekta je učiniti električna vozila u Bukureštu dostupnijima nego ikada prije, te potaknuti razvoj prijevoza na električni pogon. To nije nešto što možemo sami ostvariti – želja nam je uspostaviti partnerstva s vlastima, proizvođačima automobila i ostalim igračima na području električne energije kako bismo mobilnost na električni pogon učinili dostupnom svima i svuda, istaknula je Nicoleta Schroeder, generalna direktorica Ubera u Rumunjskoj.

Rumunjska je izabrana zato što je riječ o jednoj od vodećih zemalja za Uber u Europi, te zato što Bukurešt ima jedan od najozbiljnijih problema s onečišćenjem zraka u Europskoj uniji.

Automobili koji će se koristiti u pilot-projektu s uslugom UberGREEN su marke Renault ZOE s novom baterijom Z.E. 40, koja omogućuje domet od 400 km prema “Novom europskom voznom ciklusu” (NEDC) ili 300 km u gradskim i prigradskim područjima, i to nakon jednog punjenja. Spomenutih 400 km autonomije prema NEDC-u predstavlja dvostruko veću udaljenost od one koja se mogla postići s prethodnim modelom te najveću raspoloživu autonomiju među svim potpuno električnim automobilima dostupnima široj javnosti u Rumunjskoj. Automobil ZOE s novom baterijom Z.E. 40 proizveden je u francuskoj tvornici Renault Flins.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti