Uberizacija dostave goriva zamijenit će odlaske na benzinske postaje

Umjesto odlaska na benzinske postaje, već sada se u nekim zemljama putem aplikacije može naručiti dostava goriva.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.08.2018. / 13:15

Punjenje goriva (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Na sličan način na koji se preko aplikacije za smartphone naručuje Uber, na nekim tržištima može se naručiti i – gorivo. Kompanije koje nude ovakav način dostave goriva dostupne su u SAD-u i Europi, a prema izvještaju Reutersa, sve su popularnije i u Rusiji, u kojoj su pokrenuta dva takva startupa Toplivo v Bak i Pump.

Način rada ovih kompanija prilično je jednostavan te nakon što osoba preko posebne aplikacije naruči dostavu goriva (s narudžbom goriva šalje se i lokacija vozila), posebna cisterna kreće prema tom automobilu. Nakon punjenja goriva cisterna kreće prema novom vozilu koje je putem aplikacije naručilo uslugu, a zanimljivo je kako postoji mogućnost punjenja goriva i dok vlasnik nije u automobilu.

Takav način punjenja goriva mora se unaprijed najaviti – vlasnici vozila moraju ostaviti otključan spremnih s gorivom, no mnogi ipak ne koriste tu opciju jer bi im netko mogao ukrasti preostalo gorivo, ubaciti nešto u spremnik i slično.

Startupovi u Rusiji trenutno nude te usluge u četiri grada (Moskva, Sankt-Peterburg, Soči i Krasnodar), a uskoro bi se dostava goriva trebala proširiti i na druge ruske gradove. Te kompanije dnevno isporuče između 16 i 18 tisuća litara goriva dnevno, što je slična količina koju dnevno proda prosječna benzinska stanica u Rusiji.

Alina Kovalevich iz Toplivo v Baka komentirala je kako se ovakav način naručivanja goriva može nazvati uberizacijom kakva je već pristupna na tržištu taksija, dostave hrane i drugim sektorima.

Dok trenutno vlasnici vozila preko aplikacije naručuju dostavu goriva, u budućnosti oni neće imati nikakvu ulogu u procesu naručivanja – kada količina goriva u automobilu padne u crveno, vozilo će samo preko aplikacije pozvati kompanije za punjenje goriva. Također, u budućnosti bi se spremnik goriva mogao otključati posebnim kodom koji bi vozilo poslalo kompaniji koja isporučuje gorivo pa bi cisterna s gorivom mogla napuniti benzin u automobilima i kada vlasnici nisu u blizini, a oni neće morati strahovati da će ih netko pokrasti ili nešto ubaciti u spremnik.

Izvor: Reuters

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti