Kad sljedeći put naručite dostavu hrane, učinite si veliku uslugu i prebacite je na klasični tanjur. Naime, nova studija, objavljena u časopisu Ecotoxicology and Environmental Safety, pokazala je kako konzumiranje hrane iz plastičnih posuda za dostavu hrane može znatno povećati rizik od kongestivnog zatajenja srca.
Podaci koje navode u studiji otkrivaju da je često izlaganje plastici značajno povezano s povećanim rizikom od kongestivnog zatajenja srca, i to jer mijenjaju biom crijeva, koji potom uzrokuje upalu koja oštećuje krvožilni sustav.
Kako navode istraživači, plastika može sadržavati bilo koju od oko 20 tisuća kemikalija, a mnoge od njih predstavljaju rizike za zdravlje. Iako u svom radu nisu provjeravali koje točno kemikalije iz posuda za hranu ulaze u samu hranu, primijetili su vezu između uobičajenih spojeva plastike i srčanih bolesti te između bioma crijeva i srčanih bolesti.
Tijekom testiranja stavili su kipuću vodu u spremnike na jednu, pet i 15 minuta. Naime, poznato je da se kemikalije iz plastike otpuštaju u puno većoj količini kad je u plastičnoj posudi vruć sadržaj. Prema jednoj od ranijih studija, plastični spremnik u mikrovalnoj pećnici može ispustiti čak 4,2 milijuna čestica mikroplastike po kvadratnom centimetru.
Istraživači su potom vodu iz plastičnih posuda davali štakorima da piju te tijekom nekoliko mjeseci analizirali biom crijeva i metabolite u izmetu.
Istraživanje je pokazalo da je konzumiranje takve vode promijenilo mikrookružje u crijevima, utjecalo na sastav crijevne mikrobiote i modificiralo metabolite crijevne mikrobiote, poglavito one s upalom i oksidativnim stresom, napisali su istraživači u studiji.
Iako u svom radu ne navode što bi bilo najbolje učiniti kako bi se izbjegla kontaminacija hrane kemikalijama iz plastike, jedan od logičnih zaključaka koji se nameće je ostavljanje hrane u plastičnim posudama što kraće te izbjegavanje kuhanja ili podgrijavanja hrane u plastičnim posudama u mikrovalnoj pećnici. Također, vruću hranu iz dostave koja se nalazi u plastičnim posudama trebalo bi što prije prebaciti na papirnati, stakleni ili keramički tanjur. Osim toga, bilo bi dobro i plastični pribor za jelo zamijeniti drvenim ili metalnim.
Pozitivna je stvar što sve više restorana koji imaju dostavu hrane koristi ekološke zamjene za plastiku, pa tako hranu pakiraju u karton ili foliju, a uz to daju i drveni pribor za jelo.